Deputați PAS au sesizat CC privind declararea stării de urgență

Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au depus astăzi, 9 aprilie, o sesizare la Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență. „Dincolo de faptul că această așa-numită stare de urgență este un fake clasic – lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii – la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale”, scrie Sergiu Litvinenco pe o rețea de socializare, transmite IPN.

Potrivit deputatului, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. „Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență, având în vedere că este unul în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau președintele țării”, argumentează Sergiu Litvinenco.

Deputatul este de părerea că „ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – Guvernul nu a adoptat „o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența. Prin propunerea de a institui stare de urgență se are în vedere anume adoptarea proiectului de hotărâre a Parlamentului privind declararea stării de urgență incluzând măsurile obligatorii potrivit legii, și nicidecum altceva”.

Parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național pentru o perioadă de două luni, până la sfârșitul lunii mai. Mai devreme și deputatul Octavian Țîcu a sesizat Curtea Constituțională, cerând ca hotărârea Guvernului din 30 martie, cu privire la propunerea declarării stării de urgență, și hotărârea Parlamentului din 31 martie, privind declararea stării de urgență, să fie declarate neconstituționale. Potrivit parlamentarului, atât hotărârea executivului, cât și cea a legislativului nu sunt constituționale, pentru că starea de urgență poate fi propusă doar de președinție sau de Guvern, însă nu unul cu atribuții limitate, cum este actualul.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.