Deputaţi, ONG-şti şi experţi despre Guvernul Gaburici

Deputatul PLDM, Valeriu Streleţ, consideră Guvernul Gaburici unul bine pregătit pentru a face faţă provocărilor de guvernare, iar reprezentanţi ai societăţii civile au atitudine mai rezervată în acest sens. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Liberal democratul a declarat că „toţi miniştrii sunt buni specialişti, am încredere în ei. L-am însoţit pe Gaburici la diferite întrevederi. Este un om calm, sigur pe sine, am încredere în el, deşi nu a fost primit călduros de unii actori ai societăţii. Ar trebui mai întâi să i se acorde timp să demonstreze ce poate face, după care să fie criticat. Timpul va demonstra ce poate acest om Am primit referinţe elogioase de la compania azeră unde a lucrat Gaburici. Este un manager excelent, dar nu este format ca politician, urmează să o facă”.

Streleţ a comunicat că una din principalele legi pe care le va supune votului Parlamentul după învestirea Guvernului Gaburici va fi Legea bugetului pentru anul 2015 şi a politicii bugetar-fiscale. „Deja am întârziat foarte mult cu această lege atât de importantă pentru economie. Am înţeles că la începutul săptămânii viitoare proiectul Legii bugetului pentru 2015 va fi examinat şi votat în Guvern, după care fi transmis spre adoptare Parlamentului”, a adăugat Streleţ.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat în cadrul aceleaşi conferinţe de presă că noul premier nu a răspuns la câteva întrebări adresate de către societatea civilă şi care, în opinia sa, ar fi de un interes public sporit. „Este esenţa societăţii civile să pună la îndoială anumite abilităţi ale unui premier proaspăt desemnat. Au fost două obiecţii, două întrebări faţă de Gaburici şi anume dacă el va putea face faţă unei situaţii extrem de dificile  şi elucidarea unor reclamaţii parvenite din spaţiul public despre acea cum s-a manifestat Gaburici la posturile deţinute anterior. Din păcate, nu s-a dat curs la aceste mesaje”, a spus Ostaf.

Nicu Popescu, cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe, într-o intervenţie telefonică, a declarat că pe viitor dialogul Alianţei de guvernare cu PCRM va fi unul destul de complicat. „Existenţa unui guvern minoritar este un semnal destul de negativ pentru cetăţeni şi pentru europeni”, a conchis Popescu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.