Deputatele din Parlament vor susține egalitatea de gen prin inițiative și proiecte legislative

Femeile din Parlamentul Republicii Moldova vor promova o politică de toleranță zero față de discriminarea bazată pe sex, rasă sau etnie, religie sau convingeri și credințe, vârstă sau orientare sexuală. Deputatele vor asigura numărul egal al femeilor și bărbaților în orice organism decizional și vor opta pentru reprezentarea egală a femeilor și bărbaților în procesul de luare a deciziilor politice, se arată în Rezoluția Platformei femeilor deputate din Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a, aprobată astăzi, transmite IPN.

Semnatarele pledează pentru punerea în aplicare și asigurarea integrării Convenției de la Istanbul în legislația și cadrul politicilor publice ale Republicii Moldova. „Suntem ferm convinse că prejudecățile și stereotipurile discriminatorii, sexismul și misoginia nu-și au locul într-o societate modernă, liberă și democratică”, se menționează în Rezoluție.

Femeile deputate îndeamnă factorii de decizie guvernamentali să aloce resurse și fonduri pentru îmbunătățirea egalității de gen. Acestea se angajează să consolideze colaborarea dintre societate, Guvern, Parlament, administrațiile publice locale, parteneri de dezvoltare şi alţi actori sociali. „Ne propunem o agendă ambițioasă, iar scopul principal este să încurajăm progresul social al fiecărei femei și fete din țara noastră. Împreună vom construi o țară incluzivă și echitabilă”, se subliniază în Rezoluție.

La fel, deputatele condamnă ferm agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, atrocitățile comise în raport cu sutele de mii de femei și fete, precum și apreciază curajul și determinarea poporului ucrainean, a femeilor și bărbaților care luptă pentru a-și apăra libertatea, independența și democrația.

Platforma femeilor deputate din Parlament a fost lansată astăzi, 17 iunie, cu participarea femeilor deputate, a președintelui Republicii Moldova și prim-ministrului. Aceasta reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care va împuternici femeile deputate din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.