Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alla Dolință a depus mandatul ;i a iesit din PSRM

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alla Dolință a decis să renunțe la mandate și să părăsească fracțiunea parlamentară. Potrivit cererii de demisie, deputata se retrage și din Partidul Socialiștilor din cauza dezacordului „cu metodele, conceptul și retorica atât a conducerii, cât și a partidului” față de războiul din Ucraina. Proiectul de hotărâre a fost publicat pe site-ul Legislativului. Informația a fost confirmată pentru IPN de șef-adjuncta Direcției comunicare și relații publice, Svetlana Rudenco.

Mai mult de 4-5 luni într-un stat vecin, Ucraina, care este în esență casa mea, doarece părinții mei s-au născut acolo, este un război. Îmi este greu să văd durerea, lacrimile, necazurile și distrugerea pe care le aduce, îmi este foarte greu să accept aceste evenimente. În legătură cu aceste împrejurări, am decis să renunț la mandatul de deputat, precum și să mă retrag din Partidul Socialiștilor, deoarcere nu sunt de acord și nu susțin metodele, conceptul și retorica atât a conducerii, cât și a partidului ca întreg”, se menționează în cererea de demisie a Allei Dolință.

Vlad Batrîncea, secretar al Consiliului Executiv Politic al formațiunii, a afirmat că asupra deputatei au fost făcute presiuni. „Știm că pe colega noastră au făcut presiuni... În urma analizei făcute cu colegii, bănuim că această declarație nu a fost scrisă de ea, deorece nu este caracteristică stilului și retoricii deputatei... PSRM mereu a pledat pentru pace și pentru dialog în raport cu conflictul militar din Ucraina”, a spus el la o conferință de presă.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba a menționat că decizia Allei Dolință este una corectă care merită respectul. „Nu pot să nu zic asta: respect pentru curaj. Desigur, rămâne să vedem parcursul ulterior al deputatei, dacă „se va regăsi” prin alte partide oponente etc. Însă pentru azi - a luat o decizie corectă și necesară, denunțând negarea realității și tăcerea criminală și complicitară a PSRM și PCRM despre războiul din Ucraina. Alți colegi să îi urmeze exemplul și să deschidă ochii, să nu se mai ascundă după deget. Se numește „a spune lucrurilor pe nume”. Îți dă un sentiment de eliberare, mai ales când o faci, poate, pentru prima dată”, a scris el într-o postare pe o rețea de socializare.

Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, cererea a fost depusă și urmează a fi examinată. Aceasta este inclusă în ordinea de zi a ședinției Comisiei juridică, numiri și imunități.

Alla Dolință este deputată în Parlamentul Republicii Moldova începând cu luna decembrie 2014. Aceasta făcea parte din Comisia juridică, numiri și imunități.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.