Deputat PAS: Nu vrem ca tinerii să crească pe tutun

Accizarea produselor care încălzesc tutunul până la nivelul țigărilor obișnuite și diminuarea impactului pe care aceste produse le au asupra oamenilor reprezintă una din prioritățile lui Radu Marian, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea PAS, Blocul ACUM transmite IPN.

În acest sens, Radu Marian a susținut o conferință de presă, în care a anunțat o inițiativă legislativă în domeniul controlului tutunului. „Țigările care folosesc dispozitive de încălzit tutunul sunt scutite de reglementările care se aplică țigărilor obișnuite, ceea ce le oferă o libertate mult mai mare de promovare, comercializare și utilizare”, a spus deputatul.

Potrivit lui Radu Marian, aceste produse sunt fabricate din tutun și conțin substanțe nocive similare țigărilor obișnuite. Emană aerosoli cu substanțe chimice care cauzează daune semnificative sănătății.

Accizul în cazul acestor produse de tutun este de 11 ori mai mic decât în cazul țigărilor obișnuite, ceea ce aduce pierderi de zeci de milioane de lei bugetului de stat, a mai spus Radu Marian.

Un alt lucru conținut de inițiativa legislativă a deputatului PAS îl reprezintă avertismentele de pe ambalajele țigărilor care încălzesc tutunul. Radu Marian a precizat ca avertismentele trebuie să atenționeze asupra riscurilor grave asupra sănătății.

Protejarea femeilor și copiilor de tutun este un alt punct din inițiativa legislativă. Deputatul PAS consideră că trebuie eliminat riscul ca ambalajele acestui tip de țigări să fie similare cu cosmetica sau jucăriile.

„De asemenea, vrem să aducem modificări și la Codul Contravențional, unde să fie asigurate aceleași măsuri de pedeapsă pentru încălcările admise în cazul țigărilor care încălzesc tutunul”, a spus Radu Marian.

Pentru a obține reglementarea prezenței acestui tip de tutun pe piață, Radu Marian propune consultări publice, la care a invitat reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Ministerului Finanțelor, dar și ai societății civile.

„Este necesar să ne concentrăm pe prevenirea bolilor produse de tutun, și nu de vindecarea lor. Noi nu vrem să interzicem aceste dispozitive, dar sarcina noastră este de a depune eforturi de a descuraja consumul de tutun. Noi nu vrem ca tinerii să crească pe tutun. Ceea ce facem noi este să protejăm tânăra generație”, a spus Radu Marian.

În fiecare an, la 31 mai, este marcată în întreaga lume „Ziua Mondială fără Tutun”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.