Deputat PAS: Mecanismul de compensare a tarifului la gaz va fi aprobat până la sfârșitul lunii

Proiectul privind compensațiile la gaz a fost deja elaborat de Guvern și urmează a fi aprobat până la sfârșitul lunii iulie. O spune deputatul PAS, Radu Marian, potrivit căruia în acest an de compensații vor beneficia doar persoanele cu venituri modeste. Gradul de vulnerabilitate energetică va fi stabilit în funcție de veniturile familiei și de numărul de membri. În același timp, opoziția extraparlamentară spune că o nouă majorare a tarifului la gaz se va reflecta automat în prețul produselor alimentare, întrucât agenții economici nu beneficiază de compensații din partea statului, notează IPN.

Majorarea tarifului până la 23,57 lei pentru un metru cub de gaz, fără TVA inclus, va însemna o nouă lovitură atât pentru bugetul cetățenilor, cât și pentru bugetul de stat, spun experții. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în condițiile în care Guvernul va fi în incapacitate de a identifica bani pe plan extern, compensarea tarifului la gaz va deveni o povară pentru actuala guvernare.

„Noi suntem între o decizie proastă și una foarte proastă. Dacă nu majorăm tariful, se acumulează datorii, dacă majorăm tariful el va fi 26 de lei. Anul trecut, gazul s-a scumpit, dar lemnele au rămas la prețul 800-1000 de lei pentru 0,8 m3. Anul acesta s-au scumpit și lemnele până la 3000 de lei. Totuși, încălzirea cu lemne, oricum e mai avantajoasă decât gazul. În plus, în acest an avem cel mai mare deficit bugetar de 20 de miliarde, asta înseamnă că trebuie să ne împrumutăm, în primele 5 luni s-a reușit împrumutul a 2 miliarde, ți-au mai rămas 7 luni în care trebuie să găsești 18 miliarde. Asta înseamnă că posibilitățile Guvernului de a oferi ajutoare vor fi limitate”, a spus Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Chiar dacă Guvernul va compensa parțial tariful la gaz pentru familiile social-vulnerabile, prețurile la produsele alimentare vor exploda din nou, anticipează reprezentanții opoziției extraparlamentare.

„Ce facem cu agenții economici, dacă majorăm din nou tariful? Prețurile la produse și așa sunt în creștere. Această majorare de tarif se va regăsi imediat în prețul produselor alimentare”, a spus reprezentantul Platfomei DA, Liviu Vovc.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării se arată optimiști că statul va identifica resursele necesare pentru a compensa tariful la gaz pentru unele categorii de populație. De asemenea, de ajutor din partea statului vor beneficia cetățenii care se încălzesc cu lemne.


„Trebuie să vedem decizia ANRE privind noul tarif. Noi pregătim un mecanism de compensare pentru iarnă. Guvernul a publicat proiectul, vor fi 6 categorii de gospodării, în funcție de vulnerabilitatea energetică. Până la sfârșitul lunii iulie va fi aprobat și oamenii vor cunoaște cum pot beneficia de ajutor. Până la sfârșitul lunii iulie va fi aprobat și în Parlament mecanismul de compensare, pentru că el va fi diferit, va fi în baza cererii. Iarna trecută am compensat 3500 de lei per gospodărie, pe tot sezonul rece. Acum va fi diferit, îi vom ajuta mai mult pe cei care au nevoie”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Recent, Moldovagaz a expediat ANRE solicitarea de majorare a tarifului la gazele naturale cu 45%, fiind invocat motivul majorării prețului de achiziție. În prezent, consumatorii finali achită un tarif de 18,6 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.