Justiția încă nu este pe deplin reformată, mai sunt judecători compromiși. Astfel comentează deputatul PAS, Ana Calinici, decizia Curții Supreme de Justiție de a-l elibera pe fostul președinte Igor Dodon din arest la domiciliu. Potrivit parlamentarului, în sistem există încă mulți judecători compromiși. De cealaltă parte, ex-deputatul socialist, Nicolae Pascaru, spune că Igor Dodon este hărțuit prin instanțe la indicația actualei puteri, care și-ar dori astfel să-și mascheze incapacitatea de a guverna țara, notează IPN.
Ieri, deși procurorii au cerut prelungirea mandatului de arest la domiciliu pentru ex-președintele Dodon, judecătorii CSJ au decis să-l plaseze pe fostul șef al statului sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Comentatorii politici spun că fiind un dosar de rezonanță, procurorii ar trebui să ofere societății mai multe informații pe acest caz.
„Învinuirile sunt destul de grave și interesul societății este deosebit pe acest caz. Trădarea de patrie în orice țară a lumii se consideră ceva extraordinar. Pe acest caz și procuratura trebuie să comunice mai mult. Pe de o parte, vedem apărarea lui Dodon, avocații lui sunt prezenți, fac conferințe de presă, pe de altă parte, procuratura trebuie să preia din România practica de a comunica mai mult, pentru că se creează o distorsiune a opiniei. Ceea ce știm acum sigur este că Dodon nu va mai sta în arest la domiciliu, ci va avea posibilitatea să meargă prin țară, să participe la viața politică”, a spus comentatorul politic Roman Mihăeș în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
Fostul deputat socialist, Nicolae Pascaru, califică drept nefondate acuzațiile ce i se aduc lui Igor Dodon și se arată convins că în lipsa probelor concludente, acest dosar va fi închis.
„Se vede cu ochiul liber că acest dosar e cusut cu ață albă. Este un sport național moldovenesc ca guvernarea care vine să le deschidă dosare celor care au guvernat anterior și să dea vina pentru toate problemele din țară pe fostele guvernări. Toate show-urile televizate au menirea de a ascunde incapacitatea guvernării de a gestiona crizele. Este o diferență mare între nivelul de viață al cetățenilor pe vremea când era Dodon președinte și nivelul de viață al cetățenilor de acum”, a spus ex-deputatul Nicolae Pascaru.
În același context, reprezentanții guvernării spun că deciziile instanțelor de judecată trezesc încă multe semne de întrebare, atât timp cât sistemul justiției nu este pe deplin curățat de elemente corupte.
„Procurorii au solicitat prelungirea arestului la domiciliu a ex-președintelui Dodon, judecătorii CSJ au decis că măsura arestului la domiciliu va fi înlocuită cu o nouă măsură - controlul judiciar cu interdicția de a părăsi țara. Reforma justiției este în toi, judecătoriile încă nu au fost curățate, mai sunt judecători compromiși. Dar dincolo de asta, contează finalitatea acestui dosar, să vedem că procedurile au fost respectate, să fie totul procedural corect. Abia are lor evaluarea candidaților la funcția de membru CSM și CSP, ulterior, va urma evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție”, a spus deputatul PAS, Ana Calinici.
Ieri, Igor Dodon a calificat decizia Curții Supreme de Justiție de a-l elibera din arest la domiciliu drept o „primă victorie”. De cealaltă parte, procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a menționat că eliberarea lui Igor Dodon din arest la domiciliu prezintă riscuri în derularea procesului de judecată, prin influențarea martorilor.