Actualmente, Republica Moldova se află la nivelul anului 1982 după valoarea Produsului Intern Brut, în prețuri comparabile. Cu actualele ritmuri de creștere de 4,5% a PIB-ului, Republica Moldova are nevoie de mulți ani pentru a ajunge din urmă țările baltice, cu care a pornit de la același start atunci când și-au obținut independența. Declarația aparține deputatului în primul Parlament Vasile Șoimaru și a fost făcută în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova, transmite IPN.
„Guvernul Maia Sandu „și-a început activitatea” în anul 1982. El mai are 7 ani până în 1989, când a atins Moldova maximumul la nivelul PIB-ului. Dar știți câți ani trebuie să treacă cu ritmurile acestea de 4,5% creștere? Dar știți câți ani și cu câte procente creștere ne trebuie ca să ajungem țările baltice cu care am fost împreună în Uniunea Sovietică?! De la 15% anual în sus”, consideră Vasile Șoimaru.
„Noi de 27 de ani suntem o țară ocupată. O parte din teritoriu e ocupat, cu armată străină aici. Economic noi depindem: merele noastre sunt aruncate în râpele Rusiei, vinurile noastre sunt călcate cu tractoarele rusești”, a menționat fostul parlamentar.
Actualul deputat Iurie Reniță, care a participat la evenimentele din 27 august din 1991, spune că la 28 de ani de independență, Republica Moldova depinde, din nou, de doi factori rusești cardinali: armata străină și sursele de energie. Pe atunci, se invocau aceleași argumente, spune parlamentarul. „Dacă am fi avut bărbați adevărați ai neamului, astăzi eram și liberi, cu asigurarea energiei electrice, gazului natural și cu armată plecată. Asta înseamnă independența adevărată. Ceea ce avem astăzi este o independență convențională, relativă sau pe alocuri chiar compromisă”, a menționat Iurie Reniță.
Totodată, Iurie Reniță menționează că în anii 1989 și 1991 era de o mie de ori mai mândru de ceea ce se producea. „Pentru că în inimile și sufletele noastre se producea o adevărată revoluție. Ceea ce trăiesc astăzi și cred că și mulți cetățeni ai Republicii Moldova, ține de partea de decepție, de nereușite, de lipsă de verticalitate și corectitudine morală. Plutirea aceasta în neant și în nicio direcție mă marchează și mă aduce în situația de a-mi exprima sentimentele de nemulțumire”, spune deputatul.
Semnatarul Declarației de Independență și deputatul în primul Parlament Alexandru Arseni consideră că de la bun început nu s-a dorit independența economică și energetică de către puterea aflată atunci în fruntea statului. La fel, nu s-a pus problema franc de a rezolva problema transnistreană de către guvernanții aflați în fruntea țării după anul 1994. „Nu, desigur pentru că acolo este interesul economic de a spăla bani și lucrul acesta trebuie spus franc, ferm”, a menționat fostul deputat.