Cele 11 legi adoptate de Guvern pe propria răspundere conţin mai multe prevederi ce contravin normelor constituţionale. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.
Analistul politic Roman Mihăeş a declarat că are rezerve faţă de corectitudinea acestor legi. „Procedura prin care Guvernul poate să adopte legi pe propria răspundere este prevăzută de Constituţie în cazuri excepţionale. Altceva că multe din aceste legi ridică mai multe semne de întrebare şi consider benefică intervenţia opoziţiei pentru a le contesta în Curtea Constituţională”, a punctat Mihăeş.
Deputatul comunist Grigore Petrenco, de asemenea, consideră că aceste legi conţin mai multe norme, care contravin Legii fundamentale. Totodată, Petrenco nu este de acord că ar fi vorba de situaţii excepţionale, deoarece unele din ele urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015. „La 1 ianuarie vom avea o altă componenţă a legislativului şi nu este exclus că legile respective să fie anulate. La fel le vom ataca şi în instanţa constituţională”, a precizat Petrenco.
Cei doi invitaţi au avut însă păreri împărţite în ceia ce priveşte soluţiile pentru depăşirea situaţiei create în urma embargourilor impuse de Rusia.
Grigore Petrenco vede ieşirea din situaţie doar prin denunţarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. „Deputaţii din coaliţie s-au grăbit să ratifice acest acord. Puteau măcar să aştepte până se termina perioada de recoltare. Şi chiar dacă vor fi mărite cotele de export în Uniunea Europeană, producătorii moldoveni nu au nici o şansă, deoarece în UE sunt producătorii lor, iar produsele noastre nu corespund cerinţelor UE”, a conchis Petrenco.
Roman Mihăeş consideră că embargourile impuse de Rusia au un context politic, iar Republica Moldova este o victimă a războiului geopolitic dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Mihăeş este optimist că Acordul de asociere va soluţiona problemele producătorilor de fructe şi legume din Republica Moldova.