Banca Naţională a Moldovei încearcă să controleze deprecierea leului, fiind în căutarea unui echilibru în care leul se va simţi comod. În ultimele luni, moneda naţională s-a depreciat cu 30% faţă de valutele internaţionale de referinţă, euro şi dolar, iar dacă se va ieftini în continuare, preţurile se vor majora şi mai mult, a declarat Veaceslav Ioniţă, expert economic, solicitat de IPN să comenteze situaţia de pe piaţa valutară.
„Anul acesta estimez că preţurile vor creşte în medie cu 20%, factorul principal fiind deprecierea monedei naţionale. Nu trebuie de confundat speculaţia valutară de săptămâna trecută cu deprecierea monedei naţionale. În ultimele luni, asistăm la deprecierea constantă a leului moldovenesc, cu 30-35% faţă de valutele de referinţă – euro şi dolarul. În opinia mea, această depreciere va continua şi, dacă va continua, preţurile vor creşte şi mai mult”, a specificat expertul.
Mai întâi vor creşte preţurile la produsele de import, iar mai apoi şi la cele autohtone. „Unii se întreabă de ce cresc preţurile la produsele autohtone dacă producătorii nu importă nimic. Este un răspuns – în condiţiile în care se scumpeşte viaţa cresc şi costurile pentru consumul de produse autohtone. Preţurile vor creşte cu 5-10% la produsele autohtone, şi cu 30-40% la produsele de import, adică în medie cu 20%”, a estimat Veaceslav Ioniţă.
Presiunea majorării preţurilor plana de câteva luni, iar şocul valutar de săptămâna trecută a fost un catalizator. „Agenţii economici au majorat preţurile, compensând lipsa de venituri de câteva luni şi frica de o astfel de situaţie pe viitor. Creşterea preţurilor a fost exagerată. Dacă vom asista la o previzibilitate pe piaţa valutară, vom asista şi la o ajustare a preţurilor, acestea urmând a fi reduse uşor. Un factor care va exercita presiune şi va determina creşterea preţurilor este scăderea consumului. În condiţiile scăderii volumului de vânzări, agenţii economici vor majora preţurile ca să supravieţuiască. Noi am intrat într-un cerc vicios – creşterea preţurilor va reduce consumul, iar micşorarea consumului va duce la creşterea preţurilor”, a subliniat expertul.
Veaceslav Ioniţă consideră că e corect ca BNM să intervină pentru a asigura o depreciere controlată a monedei naţionale, care să nu genereze panică aşa cum a fost săptămâna trecută.