Din 31 iulie, și-a început activitatea Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU). Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova, se spune într-un comunicat de presă al Băncii Naționale, citat de IPN.
La etapa inițială, Depozitul va opera cu valorile mobiliare emise de Ministerul Finanțelor și instrumentele financiare ale BNM. Operațiunile vor fi realizate de entitățile care dețin calitatea de participant la Depozit. Printre acestea acum se numără: BNM, Ministerul Finanțelor și băncile licențiate în Republica Moldova. Începând cu 31 decembrie 2018, Depozitul va deservi valorile mobiliare corporative și societățile de investiții.
Constituirea Depozitului este una din reformele pieței financiare din Republica Moldova, realizată în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional, cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Noul mecanism de evidență și decontare oferit de Depozitul central unic al valorilor mobiliare va asigura un nivel înalt de transparență, siguranță și eficiență la efectuarea operațiunilor cu valori mobiliare, menționează BNM în comunicatul de presă.
Modelul de activitate al Depozitului este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.