Deportaţii din primul val, comemoraţi la Chişinău

Un sobor de preoţi ai Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău a oficiat, lângă piatra comemorativă din scuarul Gării Feroviare, o slujbă de pomenire a victimelor primului val de deportări staliniste, din 13 iunie 1941. Slujba a fost urmată de un miting, la care au participat oficiali, rudele şi prietenii celor pomeniţi, transmite IPN.

Parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”, protoiereul Ioan Ciuntu, a îndemnat oamenii să nu uite trecutul istoric. „În niciun caz nu trebuie să uităm de victimele acelor timpuri. Aici să venim cu copiii şi nepoţii noştri. Să fim mai buni şi să nu se mai repete acele timpuri”, i-a îndemnat preotul pe cei prezenţi.

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a promis că în timpul apropiat vor fi finalizate lucrările de instalare a monumentului deportaţilor, care urmează să fie adus de la Minsk.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că deportările regimului stalinist sunt printre cele mai tragice evenimente din istora neamului. „Această zi este o parte din neamul şi istoria noastră”, a spus fostul premier.

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, Valentina Sturza, a remarcat timpurile dificiel care i-au doborât pe unii dintre basarabeni. „Este o zi care ne aduce tuturor amintiri grele”, a remarcat Valentina Sturza.

Cu lacrimi în ochi, Petru Florea, fost deportat, spune că şi-a pierdut ambii părinţi în Kazahstan, deoarece nu au rezistat muncii şi chinurilor la care au fost supuşi.

Un alt deportat, Constantin Pruten, a menţionat că amintirile din acele vremuri şi acum îl dor, iar greutăţile şi munca grea i-au provocat semne pe viaţă. „Desculţ, fără mâncare, fără mângâiere. Au decedat foarte mulţi prieteni, cunoscuţi şi rude acolo. Azi îmi scot pălăria. Dumnezeu să-i odihnească în pace”, s-a rugat bărbatul.

Ludmila Andrusic s-a născut într-un lagăr din Kazakhstan şi a rămas în viaţă doar pentru că a fost ocrotită de părinţi. „Vin în fiecare an aici. Acolo au murit multe rude şi prieteni. Am venit să-i pomenim”, a spus femeia.

Pe 13 iunie se împlinesc 72 de ani de la primul val de deportări staliniste. Potrivit statisticilor oficiale, 12 mii de persoane au fost deportate din Basarabia în noaptea de 12-13 iunie 1941. Victimele deportărilor susţin că cifrele sunt mai mari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.