Dependenţa economică le face pe victimele violenţei în familie să se întoarcă la agresori. Aceasta chiar dacă beneficiază de o perioadă de azil şi consiliere psihologică în centre specializate. Solicitată de IPN, psihopedagogul Centrului Maternal din Căuşeni, Ana Şchiopu, a spus că specialiştii constată necesitatea separării victimei de agresor.
Agresorii sunt contactaţi şi li se sugerează să consulte un psiholog sau, după caz, şi un narcolog, iar femeile victime ale violenţei în familiei sunt îndemnate să-şi dezvolte respectul faţă de sine şi încrederea în forţele proprii. Multe dintre acestea provin din medii social-vulnerabile, cu acces redus la informaţii şi, astfel, sunt mai predispuse la violenţă. Specialiştii le dau sfaturi cum să procedeze în cazul în care sunt abuzate, unde trebuie să apeleze, ce proceduri de ordin legal trebuie să parcurgă.
Directorul Centrului Maternal din Căuşeni, Tatiana Osadci, a menţionat că prevenirea violenţei în familie este mai eficienţă dacă în acest proces sunt implicate mai multe organe. Astfel, dacă un medic observă că o femeie este lovită, trebuie să sesizeze imediat organele de ordine. Problema însă ţine de victimele care ascund adevărul de frica agresorului. Tatiana Osadci a mai spus că victimele rămân alături de agresori pentru că nu au un venit stabil şi nu au unde să meargă. Centrul Maternal le poate oferi cazare doar pentru o perioadă de până la 6 luni.
La serviciile centului apelează şi multe tinere gravide, care au fost alungate de acasă de către familie. Acestea sunt ajutate pe toată perioada sarcinii, pentru a preveni abandonul. După naşterea copilului, tinerele mame sunt instruite să aibă grijă de copil.
Centrul Maternal Căuşeni este un serviciu deschis de Asociaţia Psihologilor Tighina, organizaţie neguvernamentală, pentru a ajuta familiile în dificultate.