Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, susţine că soluţionarea crizei politice nu a fost influenţată din exterior, aşa cum s-a zvonit atunci când s-a depăşit criza. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către politician în cadrul dezbaterii publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, organizate de Agenţia de presă IPN.
„Nu sunt de acord cu teza că depăşirea crizei este rezultatul determinant al organizaţiilor externe. Nicio influenţă din exterior nu poate determina deciziile politicienilor din interior, cel puţin în cazul meu. Am participat la întrevederile cu înalţi oficiali europeni, nicio persoană din UE nu şi-a permis să ne spună ce ar trebui să facem”, a subliniat Marian Lupu.
Politicianul a mai spus că astăzi UE este un partener foarte important pentru Moldova, este un donator extraordinar, mai ales în condiţiile unei crize economice. „În acest context influenţa privind depăşirea crizei politice a fost mai degrabă indirectă, deoarece dacă moldovenii ajungeau la alegeri anticipate, deturnarea agendei europene era să pună în mare pericol factorul de influenţă externă în promovarea reformelor”, a precizat el.
Potrivit lui Marian Lupu, politicienii au înţeles faptul că procesele de susţinere se stopau şi ajutoare nu mai veneau, dacă se deturna şi agenda politică. Factorul Vilnius, adică Summit-ul Parteneriatului Estic unde urmează să fie parafat Acordul de Asociere cu UE, la fel este important, spune politicianul. Acest eveniment, plus semnarea Acordului peste 1 an, va duce la asigurarea cursului ireversibil al ţării spre integrare europeană.
Liderul PDM spune că stabilirea unei zone de liber schimb cu UE, în paralele cu CSI, este necesară pentru dezvoltarea ţării. „Plecaţi de la acele clişee că vine cineva de peste ocean şi ne dictează ce trebuie de făcut”, a îndemnat politicianul.
Dezbaterile publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, este a XX-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susţinut de Fundaţia germană „Hanns Siedel”.