Introducerea taxelor vamale de către Federaţia Rusă pentru produsele moldoveneşti reprezintă „o dorinţă puternică de a atrage Republica Moldova în sfera sa de influenţă”. Declaraţia a fost făcută de către şeful catedrei relaţii internaţionale a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova, Nicolae Afanas, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.
Potrivit lui Afanas, soluţionarea acestei probleme pe termen scurt ar fi denunţarea Acordului de Asociere, fapt care este imposibil. Totuşi, sunt două căi reale pentru soluţionarea problemelor producătorilor moldoveni: de a acorda o atenţie sporită pieţei interne care abundă de fructe de import şi cucerirea de noi pieţe externe. „Cea de a doua variantă este mai dificil de realizat, deoarece este nevoie de ani buni şi de o puternică politică de promovare pentru ca producătorii noştri să aibă locul lor pe piaţa UE. În acest caz ei au două căi, fie prin preţul mai mic, fie prin calitatea mai înaltă”, a precizat Afanas.
Profesorul şi-a exprimat îngrijorarea asupra riscului formării unui comerţ unilateral cu Federaţia Rusă: pe de o parte produsele moldoveneşti nu vor fi vândute în Rusia, pe de altă parte, Moldova va fi nevoită să cumpere gaz şi produse petroliere din Federaţia Rusă, neavând o altă alternativă.
Totuşi, Afanas se arată optimist că situaţia ar putea să se amelioreze, deoarece toate documentele prin care autorităţile de la Moscova au interzis importul de produse moldoveneşti au la bază probleme de ordin tehnic. „În toate actele invocate de Rusia sunt invocate probleme fitosanitare şi de ordin tehnic, pe care noi trebuie să le soluţionăm, cu toate că motivul principal este cel politic. Totodată, producătorii noştri nu trebuie să abordeze în mod diferit piaţa europeană şi piaţa rusă şi să-şi permită să exporte în Federaţia Rusă produse de o calitate îndoielnică”, a conchis Afanas.