„Democraţia Acasă” e un proiect bine iniţiat, dar fără şanse la alegerile din toamnă CAMPANIE IPN

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Partidul politic „Democraţia acasă”
a fost iniţiat de un grup de tineri jurişti, în frunte cu Vasile Costiuc. Acesta încă nu a trecut încă prin alegeri, fiind înregistrat în 2011. Nici la alegerile din toamnă experţii nu-i dau şanse.

Expertul Lina Grâu spune că vizibilitatea pe care o are partidul se datorează faptului că liderii formaţiunii iau poziţie civică faţă de anumite evenimente, dar cu acelaşi succes aceştia ar putea să fie doar experţi sau analişti politici. Lina Grâu a spus că îl cunoaşte pe Vasile Costiuc din aprilie 2009. Acesta s-a arătat ca o persoană care acţionează lucid.

Referindu-se la recenta alăturare la această formaţiune a Domnicăi Cemortan (care a devenit cunoscută în spaţiul public după idila cu căpitanul vasului naufragiat Costa Concordia, n.r.), Lina Grâu spune că nu înţelege ce caută ea în acest partid. Este o disonanţă totală între scopul partidului şi mesajele excentrice ale acestei persoane. „Mesajele acesteia sunt o contra-propagandă perfectă pentru formaţiune. În acest moment ei au doar de pierdut din cauza acţiunilor Domnicăi Cemortan”, a subliniat Lina Grâu. Formaţiunea politică a lansat anterior o campanie de colectare a banilor pentru deparazitarea clasei politice din ţară cu genericul: „Donează un leu pentru deparazitarea statului de clasa politică compromisă”.

Politologul Olga Nicolenco, dând o apreciere imaginii formaţiunii, a spus că aceasta este „de 1 leu, deşi intenţiile sunt nobile”. Politologul e de părere că formaţiunea va acumula 0,1% din voturi la alegerile din 30 noiembrie.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, menţionează că s-au încercat mai multe formate pentru crearea acestui partid, inclusiv se vorbea despre omul de afaceri Gabriel Stati.  „Mai mulţi jurişti au creat acest partid, că au luat-o pe Domnica Cemortan nu e nimic deosebit. Şi în alte state s-au atras persoane cu vizibilitate în anumite partide. Eu nu le dau şanse de accedere în Parlament, cred că vor lua 0,1%”, a spus expertul.

Denis Cenuşa, expert în politologie, crede că formaţiunea, datorită Domnicăi Cemortan ar putea să capete o imagine „de glamour”, dar e unul din partidele mici, fără istoric şi nu are şanse să acceadă în Parlament. Nu se va apropia nici pe departe de pragul electoral.
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Liberal Reformator, Partidul ui Renaştere, Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Partidului Acţiunea Democratică, Partidului Naţional Liberal şi Mişcării Populare „Antimafie”., Partidului Popular din Republica Moldova, şi Partidului Verde Ecologist şi Partidului Regiunilor din Moldova.

Mariana Galben, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.