Demnitarii își vor declara averile și proprietățile doar electronic

De la 1 ianuarie și până pe 31 martie, persoanele cu funcții de demnitate publică sunt obligate să-și declare averile și proprietățile. Începând cu noul an, o vor face doar în format electronic, utilizând semnătura electronică. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a lansat joi, 28 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, sistemul informațional e-integritate, care vine să scoată din uz depunerea declarațiilor pe suport de hârtie, transmite IPN.

Potrivit lui Lilian Chișca, șef al Direcției control venituri și proprietăți ANI, dacă până acum subiecții declarării averilor și proprietăților trebuiau să depună două declarații, una despre avere și alta despre proprietate, acum acestea au fost comasate în una. Sistemul e-integritate va crea un registru electronic al subiecților declarațiilor. Astfel, va fi publică informația câți demnitari, funcționari, directori și adjuncți ai instituțiilor publice sunt în Republica Moldova.

Sistemul va permite înregistrarea electronică a sesizărilor și repartizarea aleatorie a acestora inspectorilor de integritate. E-integritate este conectat la unele registre de stat, cum este cel al bunurilor imobile, fiscal, auto, al populației, persoanelor juridice ceea ce va fi posibil de verificat datele din declarații, iar în cazul constatării unor eroi, se va putea iniția proceduri de control.

„Prin punerea în aplicare a acestui sistem, atât subiecții declarării averilor și proprietăților, cât și ANI vor avea numai avantaje. Autoritatea nu va mai solicita servicii de scanare, digitizare, procesare şi transportare a declarațiilor. Odată cu semnarea electronică de către subiecți a declarațiilor, ultimele vor deveni publice imediat, cu hașurarea datelor cu caracter personal și vor fi disponibile inspectorilor de integritate”, a spus Lilian Chişca.

Semnăturile electronice vor fi oferite gratuit de către stat subiecților declarațiilor de avere și proprietăți. Implementarea sistemului a avut loc cu suportul financiar și tehnic al Băncii Mondiale, care a alocat suma de 100 de mii de dolari.

  • lilian chisca despre e-integritate.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.