Demiteri şi atenţionări după incidentul cu militarul rănit mortal la Bălţi

Comandantul Forţelor Terestre şi cel al Brigăzii nr. 1 au fost destituiţi din funcţie, iar 18 militari din toate eşaloanele de conducere au primit mustrare, după cazul de săptămâna trecută de la Bălţi, unde un soldat a fost rănit mortal de către un coleg de-al său. Ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, a primit atenţionare. Sancţiunile au fost aplicate marţi, 16 iulie, de către Consiliul Suprem de Securitate, transmite IPN.

Ministrul Vitalie Marinuţa a declarat presei, după şedinţa consiliului, că a fost gata să-şi  prezinte demisia şi le-a comunicat acest lucru sâmbătă, 13 iulie, preşedintelui Nicole Timofti şi premierului Iurie Leancă. „Niciodată nu am spus că totul este ideal în Armata Naţională. Avem probleme începând de la calitatea încorporării, calitatea serviciului militar, spaţiul locativ – ceea ce nu contribuie la o calitate foarte înaltă a serviciului. În urma cercetărilor administrative au fost evidenţiate unele încălcări ce ţin de nerespectarea regulilor statutare în gardă”, a spus Vitalie Marinuţa.

Ministrul a subliniat că demiterile nu vor rezolva problemele. Este nevoie de dublarea bugetului pentru Armata Naţională, care actualmente este de 256 de milioane de lei.

Pe perioada mandatului lui Vitalie Marinuţa, 8 militari au decedat în armată.

Preşedintele Nicolae Timofti a spus jurnaliştilor că a atenţionat ministrul apărării şi şeful Statului Major în legătură cu situaţia creată. În luna septembrie va avea loc o altă şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, în care se va discuta despre situaţia şi reforma din cadrul Armatei Naţionale.

Pe 12 iulie, un soldat din Brigada numărul 1 infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi a fost împuşcat accidental de către un coleg. Potrivit anchetei preliminare, incidentul s-a produs în urma încălcării normelor de securitate în timpul schimbului de gardă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.