Demisia premierului antrenează de drept demisia întregului Guvern

Prim-ministrul este în drept să demisioneze din proprie inițiativă prin depunerea unei cereri scrise adresate Parlamentului sau prin anunț public, așa cum a fost în cazul Nataliei Gavrilița. Lega cu privire la Guvern prevede că demisia prim-ministrului antrenează de drept demisia întregului cabinet de miniștri, transmite IPN.

Demisia prim-ministrului și, respectiv, a întregului Guvern intră în vigoare și devine irevocabilă din momentul depunerii cererii scrise sau din momentul emiterii anunțului public.

Guvernul, în cazul demisiei prim-ministrului, îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului executiv.

Premierul Natalia Gavrilița și-a prezentat vineri demisia ca urmare a unei ședințe care a avut loc la Președinție. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a anunțat consultări cu fracțiunile parlamentare. La ele au participat doar Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Șor. Ultimii au declarat că aceste consultări sunt mimate. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au venit la consultări, declarând că demisia este întârziată și că e necesar să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Șefa statului l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de premier pe fostul ministru de interne Dorin Recean, actual consilier prezidențial. El urmează să ceară în termen de 15 zile de la desemnare votul de încredere al Parlamentului pentru programul de activitate şi pentru întreaga listă a Guvernului. Potrivit prevederilor constituționale, programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Legislativul acordă încredere executivului cu votul majorității deputaților aleși.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.