Demersuri pentru o reţea activă de ONG-uri în regiunea de dezvoltare Centru
Agenţia de Dezvoltare Rurală îşi propune, în următorii doi ani, să dezvolte în regiunea Centru o reţea consolidată de organizaţii nonguvernamentale active. Acţiunile care vor fi întreprinse sunt parte a proiectului „Consolidarea capacităţilor constituenţilor parteneriatului public-privat asociativ şi implementarea politicilor publice în regiunea de dezvoltare Centru”, prezentat, miercuri, la un forum al organizaţiilor societăţii civile, transmite Info-Prim Neo.
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Rurală, Tudor Golub, a declarat că echipa sa îşi propune să se implice plenar în elaborarea unui document strategic de dezvoltare a regiunii Centru, a brandului ei, precum şi a unui film care să informeze potenţialii parteneri şi finanţatori că această regiune constituie un areal cu multe posibilităţi neexplorate. „Lansăm astăzi şi un spaţiu virtual de comunicare – strateg.md. De asemenea, vor organizare diferite seminare de instruire, ateliere pentru sectorul asociativ, astfel ca ONG-urile să poată elabora proiecte sectoriale de dezvoltare regională şi ca aceste proiecte să fie competitive pentru finanţare”, a declarat Tudor Golub.
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Centru, Anatolie Bucatcă, şi-a exprimat satisfacţia că la forum participă ONG-uri nu doar din regiunea de dezvoltare Centru, dar şi din regiunile de dezvoltare Sud şi Nord , dovadă a interesului societăţii civile pentru crearea unor parteneriate durabile cu autorităţile centrale şi locale în elaborarea şi implementarea politicilor de dezvoltare regională.
Viceministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, Veaceslav Guţuţui, a declarat că în Europa problemele sunt abordate nu doar din perspectiva ţărilor, ci şi a regiunilor. Regiunile se constituie cu contribuţia diferitor instituţii care le administrează, acestea înaintează tot felul de proiecte, atrag investiţii, monitorizează implementarea, contribuind astfel la dezvoltarea echilibrată a teritoriului unei ţări.
Valentina Pleşca, şefa Direcţiei generale dezvoltare regională a ministerului de ramură, a trecut în revistă principalele realizări obţinute în acest domeniu. Printre acestea primul concurs de proiecte regionale, în cadrul căruia au fost selectate 56 din 135 de proiecte prezentate. Acestea au fost incluse în Documentul Unic de program, urmând să fie finanţate pe parcursul anilor 2010-2012. Un alt succes menţionat este instituirea Fondului Naţional de Dezvoltare Regională, în care se transferă 1% din toate veniturile bugetului pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională. Sunt proiecte de modernizare a serviciilor publice, de reabilitare şi construcţie a obiectelor de infrastructură, de susţinere a sectorului privat.
Morana Smodlaka Krajnović, director de program la Academia pentru Dezvoltarea Educaţională, care susţine acest proiect, a menţionat într-un interviu că este foarte bucuroasă să sprijine ONG din Moldova, în special cele din teritoriu, pentru a se implica cât mai activ în elaborarea şi implementarea unor proiecte care să îmbunătăţească viaţa oamenilor.
Proiectul „Consolidarea capacităţilor constituenţilor parteneriatului public-privat asociativ şi implementarea politicilor publice în regiunea de dezvoltare Centru” este finanţat de USAID prin programul de Consolidare a Societăţii Civile din Moldova, implementat de Academia pentru Dezvoltarea Educaţională. Partenerii publici ai proiectului sunt Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Agenţia de dezvoltare regională Centru şi consiliile locale din cele 13 raioane ale regiunii de dezvoltare Centru.