Delicvenţa juvenilă rămâne un fenomen persistent
În ultimii 10 ani se înregistrează o descreştere a numărului de minori care comit infracţiuni. Cu toate acestea, fenomenul delincvenţei juvenile rămâne a fi persistent în Republica Moldova. Anul trecut numărul delicvenţilor minori a fost de 1714 persoane, transmite Info-Prim Neo cu referire la un studiu al Institutului de Reforme Penale.
Potrivit experţilor Institutului de Reforme Penale, furturile, agresivitatea şi folosirea băuturilor alcoolice reprezintă principalii indicatori ai manifestării delincvenţei juvenile. Familiile din care provin copiii care încalcă legea de cele mai multe ori sunt familii social vulnerabile, dezorganizate, familii care neglijează copiii, familii în care părinţii consumă alcool sau droguri, dar şi familii monoparentale sau cu părinţi plecaţi peste hotare.
Lipsa disciplinei şi şcolarizarea defectuoasă completează formele comportamentului deviant la care poate recurge copilul. Din totalul persoanelor intervievate doar 18,6% nu au fugit niciodată de la lecţii, pentru restul această conduită devenind mai mult sau mai puţin proprie. În zonă de risc se plasează şi copiii neşcolarizaţi.
Studiul concluzionează că prevenirea delincvenţei juvenile cere eforturi din partea întregii societăţi, pentru ca aceasta să asigure o dezvoltare armonioasă a adolescenţilor, cu respect pentru propria personalitate încă din copilărie. Reacţia la delincvenţa juvenilă trebuie să poarte un caracter planificat, coordonat şi să fie realizată de parteneriatele locale care cuprind autorităţile publice-cheie, aşa ca poliţia, serviciile de asistenţă socială, de plasare în câmpul muncii, de învăţământ şi educaţie, sănătate şi autorităţi judiciare.
Cercetarea ,,Fenomenul delincvenţei juvenile în Republica Moldova” a fost realizată în cadrul proiectului „Promovarea noilor elemente de justiţie pentru copii în sistemul de justiţie al Republicii Moldova”, implementat de către Institutul de Reforme Penale cu sprijinul financiar al UNICEF-Moldova şi al Ambasadei Suediei la Chişinău.