Delegația moldovenească în CUC semnalează o nouă sfidare a regimului în Zona de Securitate

Delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control își exprimă îngrijorarea și nedumerirea în legătură cu desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Într-un comunicat de presă al Biroului pentru Politici de Integrare, citat de IPN, se spune că în dimineața zilei de 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste râul Nistru din Tiraspol, a fost stabilită tehnică blindată și a autocamioane militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență. Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova a inițiat măsuri de verificare a teritoriului respectiv, însă șefului militar superior al acestuia i s-a interzis de către persoane necunoscute accesul la fața locului, ultimul fiind nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari. La sosirea acestora s-a constatat deja plecarea tehnicii blindate și a autocamioanelor. Patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit.

În context, Biroului pentru Politici de Integrare menționează că, încă la 13 august, anul curent, pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federației Ruse a apărut informația precum că Grupul Operativ de Trupe Ruse, dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și-a pregătit mașinile de luptă blindate pentru eventuale aplicații cu traversarea barierelor de apă.

Delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control consideră acțiunile respective provocatoare și sfidătoare, dar și altele precedente similare întreprinse în Zona de Securitate de către trupele militare ale Federației Ruse. Acestea încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare.

Adunarea Generală a ONU a votat pe 23 iunie Rezoluția „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, proiectul căreia a fost propus de Republica Moldova, având în calitate de coautori alte 11 state ale lumii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.