Delegația APCE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la interferențele externe în viitoarele alegeri din Moldova

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional care vor avea loc pe 20 octombrie în Republica Moldova ar putea reprezenta un punct de cotitură pentru consolidarea democrației și întărirea instituțiilor statului. Autoritățile țării au sarcina dificilă de a asigura integritatea și securitatea votului, respectând, în același timp, valorile fundamentale ale Consiliului Europei. Sunt comentariile delegației pre-electorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a desfășurat o vizită în Republica Moldova în perioada 17-18 septembrie, transmite IPN.

Delegația, formată din șase membri și condusă de Þórhildur Sunna Ævarsdóttir (Islanda, SOC), a făcut apel la toți actorii politici să respecte Codul Electoral și să se abțină de la corupție sau tactici ilegale.

Potrivit unui comunicat de presă al APCE, delegația a apreciat modificările din Codul Electoral, care au abordat recomandările de lungă durată și au stabilit un cadru mai solid pentru alegerile viitoare. De asemenea, au notat creșterea numărului de secții de votare din străinătate și o nouă inițiativă parțială de vot prin corespondență.

Potrivit concluziilor, deși Republica Moldova a făcut progrese, în special în obținerea statutului de candidat la UE și începerea negocierilor de aderare, delegația a fost informată că aceste realizări sunt amenințate de presiuni geopolitice în creștere. Dezinformarea susținută de Kremlin, finanțările ilicite și presupusele cumpărări de voturi reprezintă amenințări grave la adresa suveranității, securității și integrității electorale a Moldovei.

Delegația a îndemnat Guvernul de la Chișinău și CEC să crească gradul de conștientizare a publicului cu privire la aceste amenințări. În același timp, să se asigure că eforturile de combatere a dezinformării nu sufocă libertatea de exprimare și nu împiedică competiția politică deschisă. Cu o lună până la alegeri, delegația a subliniat importanța implicării active a alegătorilor în procesul electoral și necesitatea ca oficialii publici să își păstreze imparțialitatea.

Deși CEC-ul are un dezechilibru politic de lungă durată în componența sa, trebuie să-și mențină integritatea, în special în gestionarea procesului complex de înregistrare. Luna următoare va fi un test atât pentru Guvern, cât și pentru capacitatea CEC-ului de a asigura condiții echitabile.

Deși nu toate problemele vor putea fi rezolvate până în ziua alegerilor, delegația a îndemnat autoritățile să facă ceea ce pot. APCE va trimite o echipă mai mare pentru a observa votul din 20 octombrie, alături de OSCE/BIDDO, Adunarea Parlamentară a OSCE și Parlamentul European, urmând ca concluziile să fie prezentate după alegeri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.