Delegaţi din 28 de ţări participă la Congresul Diasporei, ediţia a VII-a

Cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi peste hotare participă timp de două zile la lucrările Congresului Diasporei, la Chişinău. Evenimentul, desfăşurat o dată la doi ani, este o platformă pentru discuţii între Guvern şi diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migraţiei asupra proceselor economice, sociale, academice şi politice din ţară, dar şi impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei. La evenimentul din acest an participă delegaţi din 28 de ţări, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a remarcat în deschiderea evenimentului că moldovenii din diasporă sunt veritabili ambasadori ai Republicii Moldova. „Am o dorinţă mare – ca moldovenii din diasporă să revină acasă. Promit solemn că, în calitatea mea de premier, voi face totul ca să vă sprijin”, a spus şeful executivului. Pavel Filip le-a mai spus celor din diasporă că îşi doreşte un dialog cu ei, că îl interesează opiniile acestora şi este hotărât să ajute ţara să se dezvolte, inclusiv cu susţinerea moldovenilor plecaţi peste hotare. „Proiectul nostru de ţară este ca cetăţenii să trăiască într-un stat construit în baza valorilor europene”, a spus prim-ministrul.

Dorina Baltag, moldoveancă stabilită în Olanda, a spus că a învăţat în acea ţară că toate discuţiile privind politicile implementate trebuie să pornească nu de la probleme, ci de la soluţii. Migranta a îndemnat autorităţile moldoveneşti să privească migraţia ca pe o oportunitate de a valorifica potenţialul intelectual al moldovenilor de peste hotare. Dorina Baltag a propus organizarea unui eveniment, cu genericul „Smart diaspora”, în cadrul căruia migranţii să vină cu idei pentru dezvoltarea ţării.

Migranta a comunicat şi despre câteva proiecte pe care moldovenii le dezvoltă în diasporă. În cadrul evenimentului  „Mărţişorul călător”originarii moldoveni confecţionează mărţişoare şi le dau vecinilor şi colegilor din ţara în care s-au stabilit. În cadrul unui alt proiect,  „Taste of Moldova”, moldovenii gătesc produse care nu se găsesc în bucătăriile ţărilor în care s-au stabilit. Dorina Baltag a spus că, spre exemplu, olandezii sunt impresionaţi de dulceaţa de nuci, pe care o procură în primele minute de la deschiderea evenimentului.

Congresul Diasporei este organizat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în cadrul Zilelor Diasporei şi în contextul marcării celor 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Acesta se desfăşoară în perioada 19-20 august. Pe parcursul a două zile, vor fi abordate diverse subiecte precum rolul asociaţiilor din diasporă şi a asociaţiilor de băştinaşi pentru dezvoltarea comunităţilor locale, precum şi provocările pe care le întâmpină reprezentanţii diasporei.

  • pavel filip despre migranti.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.