Asistența medicală primară se confruntă cu un deficit de medici psihiatri pentru copii, dar și cu lipsă de alt personal medical, îndeosebi în localitățile rurale. Accesul la centrele comunitare ale pacienților este dificil întrucât unele localități sunt departe plasate geografic. Se atestă o lipsă de informații corecte despre unde și cu ce probleme poate să se adreseze familia în care a fost identificat un copil cu probleme de sănătatea mintală și tulburări de comportament. Lipsesc și reglementările juridice privind activitatea psihologului. Constatările fac parte dintr-un raport tematic privind respectarea drepturilor copilului cu tulburări mintale, prezentat în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, a afirmat că medicina primară și specializată de ambulatoriu este prima treaptă din sistemul de medicină cu care intră în contact copilul și părinții acestuia. De aceea, a fost analizat pe larg accesul la asistența medicală primară. „Asistentul social are un rol destul de important în mecanismul de cooperare intersectorială. El este prezent în comunitate. Am vorbit foarte mult de acel specialist pentru drepturile omului care ar veni pe segmentul respectării dreptului copilului, dar care încă nu este, cu regret, la sistemul protecției dreptului copilului. Și asistentul social are foarte multe atribuții, dar nu este clar care sunt atribuțiile lui atunci când este în situația să examineze și să monitorizeze un caz al copilului cu tulburări mintale și de comportament”, a spus avocatul poporului pentru drepturile copilului.
Potrivit Maiei Bănărescu, întrucât sunt foarte mulți pacienți, medicii de familie nu reușesc să facă fața fluxului, nu reușesc să le ofere părinților informația despre ce trebuie să facă în cazul când observă o dezvoltare atipică a copilului. Lipsește metodologia privind abordarea complexă a situației copilului cu boli mintale. Nu toate centrele au dotările necesare pentru asigurarea activităților destinate reabilitării psihosociale.
În pediatria psihiatrică din Moldova există probleme profunde care trebuie soluționate, spune Maia Bănărescu. Nu există standarde minime de calitate pentru serviciile medicale de staționar de profil psihiatric pentru copii, adaptate la necesitățile lor. Internarea copiilor se face prin îndreptare de la medicul psihiatru din ambulatoriu, care nu menționează măsurile întreprinse în cadrul centrului comunitar pentru evitarea spitalizării. Nu este respectată opinia copilului la internare și nici consimțământul pentru administrarea tratamentului sau modificarea acestuia.
Sunt două spitale care acordă asistența spitalicească pediatrică: Spitalul de Psihiatrie din Bălți și din Chișinău. „În vizitele noastre de monitorizare, ne-am întâlnit cu săli unde sunt plasați împreună copii de diferite vârste și diferit gen, dar conform standardelor copilului de la 10-12 ani trebuie să aibă separare pe aceste criterii. Am găsit și persoane care stau împreună cu copii care se află la tratament în urma unei decizii de judecată, când au comis o faptă penală”, a spus Maia Bănărescu. Sistemul medical plasează copiii cu tulburări mintale și de comportament în sfera atribuțiilor centrelor comunitare de sănătate mintală sau spitalelor de psihiatrie fără a dispune de resurse umane.
Printre recomandările raportului se regăsește consolidarea capacităților sistemului medical primar privind screening-ul și acordarea asistenței medicale primare familiilor cu tulburări mintale și comportament, în special în zone cu acces dificil. Autorii recomandată evaluarea capacităților spitalelor de psihiatrie de acordare a serviciilor specializate conform necesităților individuale ale copiilor în vederea favorizării opiniei personale, reintegrării în familie și dezvoltării abilităților personale.
Raportul tematic privind respectarea drepturilor copilului cu tulburări mintale a fost elaborat cu suportul UNICEF.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.