Instituția Prezidențială va emite decretul de încetare a mandatului procurorului general până la sfârșitul săptămânii curente, imediat ce vor fi întrunite toate condițiile legale. Despre aceasta anunță consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, transmite IPN.
„Având la bază consultările comune ale președintelui Republicii Moldova, președintelui Parlamentului, prim-ministrului și a majorității parlamentare, ieri Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea prin care a constatat încălcări la procedura de selectare a Procurorului General, fiind recomandat Președintelui Republicii Moldova de a emite decretul de încetare a mandatului procurorului general”, menționează într-o postare pe Facebook consilierul.
Parlamentul a constatat marți, 9 iulie, neîntrunirea condițiilor de numire în funcție. Potrivit autorilor inițiativei, pretendenții la funcția de procuror general nu trebuie să fie, în ultimele șase luni, membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Contrar acestor prevederi, deși la acea etapă, de nouă luni era membru al CSP, din postura de procuror general interimar, Eduard Harunjen a participat la concurs, pe care ulterior la câștigat.
Decizia a fost luată cu votul a 56 de deputați. Democrații, care au părăsit sala plenului până să fie supusă votului decizia, au invocat încălcarea legislației, menționând că Parlamentul nu poate interveni în procedura de revocare a procurorului general.
Articolul 125 al Constituției prevede că procurorul general poate fi demis printr-un decret al președintelui, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
Eduard Harunjen exercită funcția de procuror general din data de 8 decembrie 2016, după decretul ne numire semnat de președintele Republicii Moldova de atunci, Nicolae Timofti. Desemnarea lui Harunjen a avut loc la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, la o zi de la anunțarea rezultatelor concursului de selectare.