Declinul economic al capitalei ia amploare
Rezultatele primului semestru privind situaţia social-economică a municipiului Chişinău demonstrează că declinul economic al capitalei ia amploare. Volumul de mărfuri transportate a scăzut de două ori, iar comercializarea lor s-a micşorat cu 58,6%, transmite Info-Prim Neo. O creştere nesemnificativă (3,7%) a fost înregistrată doar la vânzarea produselor alimentare.
Potrivit Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimonale a Consiliului municipal Chişinău (DGERRP), parcursul de mărfuri efectuat de toate mijloacele de transport auto în primele 6 luni ale anului a constituit 429,2 mln tone-km şi este în scădere cu 25,1 procente faţă de perioada respectivă a anului 2008.
Totodată, volumul mărfurilor transportate în această perioadă s-a micsorat cu 51,2 la sută şi au constituit 816,7 mii tone. Numărul pasagerilor transportaţi cu autobusele şi microbuzele de folosinţă generală a fost de 32,9 mln., micşorându-se cu 1,4 procente. Parcursul pasagerilor a constituit 611,0 mln. pasageri-km, scăderea fiind de 9,9 procente.
„Volumul total al vânzărilor de mărfuri cu amănuntul se estimează la suma de 5086,5 mln lei, înregistrând o scădere de 6,6 procente în comparaţie cu perioada similară a anului 2008”, susţine şeful DERRP Mihaela Iacob. „Iar volumul de marfă comercializată, care de obicei era în permanentă creştere, în această perioadă s-a micşorat cu mai mult de 50%, astfel putem constata că declinul economic ia amploare”, spune Mihaela Iacob.
Date preliminare arată că agenţii economici cu formă de proprietate privată în ianuarie - iunie curent au comercializat mărfuri cu amănuntul în sumă de 2979,1 mln lei (58,6 procente din vânzările realizate de unităţile comerciale) sau cu 11,8 procente (în preţuri curente) mai puţin decît în perioada respectivă a anului precedent.
De asemenea au scăzut vânzările cu amănuntul la unităţile comerciale cu formă de proprietate publică – cu 29,8 procente. Creşteri ale volumelor de vânzări s-au înregistrat numai la unităţile comerciale cu formă de proprietate străină şi mixtă, cu 3,4 procente.
În primele şase luni ale anului au fost vândute produse alimentare în sumă 1850,2 mln lei, creşterea fiind de 3,7 procente faţă de perioada similară din anul trecut. Ponderea volumului vânzărilor de mărfuri alimentare din totalul de vânzări în unităţile comerciale a constituit 36,4 procente.