Declaraţii după prima şedinţă pentru constituirea unei noi alianţe

Discuţiile din cadrul primei şedinţe pentru constituirea unei noi alianţe pro-europene, care a avut loc astăzi, 30 octombrie, au fost constructive şi această întrevedere reprezintă un punct de pornire. Aceasta au declarat reprezentanţii Partidului Democrat, Partidul Liberal, dar şi deputatul neafiliat Iurie Leancă. Partidul Liberal Democrat, după cum anunţase anterior, nu a participat la negocieri, transmite IPN.

Iurie Leancă a declarat că nu vede soluţii viabile fără participarea PLDM la formarea unei majorităţi parlamentare pro-europene. Leancă a mai spus că speră că liberal-democraţii vor analiza la rece situaţia în care ne aflăm şi vor accepta să mergem înainte.

Liderul PDM, Marian Lupu, a menţionat că această discuţie este absolut necesară şi la această etapă este una constructivă. Potrivit lui, la şedinţă s-a discutat despre cum ar trebui să funcţioneze viitorul guvern, despre restabilirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, dar şi despre redresarea situaţiei economice. La fel, s-a discutat despre posibilitatea de a crea un minister responsabil de integrarea europeană, dar şi desemnarea unui vicepremier responsabil de acest segment. Referitor la lipsa liberal-democraţilor de la masa de discuţii, Marian Lupu a menţionat că le respectă decizia şi că va reitera invitaţia la negocieri pentru toţi participanţii, inclusiv către PLDM.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că, în mare parte, cei care au participat la şedinţă sunt pe poziţiile vechi, şi anume susţin parcursul european şi îşi doresc formarea cât mai curând a unei majorităţi, dar şi învestirea unui guvern. Liberalul a menţionat că speră că după ziua de duminică, când PLDM se va întruni în şedinţă, liberal-democraţii să vină la masa de negocieri şi să fie format cât mai curând din cabinetul de miniştri.

Cele trei partide din coaliţia de guvernare, PLDM, PDM şi PL, nu mai formează o majoritate parlamentară după ce deputatul liberal-democrat Vlad Filat a fost arestat. Guvernul în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis de Parlament ca urmare a unei moţiuni de cenzură înaintate de Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor, şi susţinute şi de Partidului Democrat, în total 65 de deputaţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.