Declaraţii contradictorii privind urmărirea penală a magistratei Manole

Unii specialişti consideră că dosarul penal intentat pe numele magistratei Domnica Manole, pentru că a impus CEC să desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA” , reprezintă o răzbunare din partea guvernării. Alţii afirmă că judecătoarea a emis o hotărâre contrar legii şi trebuie să răspundă penal. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „Pro TV Chişinău”, transmite IPN.

Tamara Răducanu, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a criticat decizia instituţiei pe care o reprezintă prin care s-a dat curs solicitării procurorului general de a ridica imunitatea Domnicăi Manole. „Eu cu Dumitru Visternicean am avut opinii separate. Există standarde internaţionale. Un judecător nu poate fi urmărit penal pentru că instanţa ierarhic superioară a luat o altă decizie, pentru felul cum interpretează legea. Este un precedent periculos pentru întreg sistemul judecătoresc de la noi. Avem pe rol dosare de interes public, iar cetăţenii aşteaptă de la noi decizii corecte. Cât de corecte vor fi deciziile luate, dacă judecătorilor le va fi frică să aibă poziţia lor?”, a declarat magistrata.

Victor Puşcaş, fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi al Curţii Constituţionale consideră decizia CSM drept una incorectă. „CSM trebuia să se conducă de Statutul judecătorului, care prevede că imunitatea poate fi retrasă, dacă magistratul a încălcat legea intenţionat. Din câte cunosc, nu au fost prezentate astfel de probe în privinţa Domnicăi Manole”, a spus Puşcaş.

Un alt membru al CSM, Teodor Cârnaţ, susţine că decizia de a retrage imunitatea pentru Manole a fost una corectă: „Noi nu am condamnat-o pe Domnica Manole. Eu consider că judecătorii nu trebuie să aibă imunitate. Pentru mine au apărut mai multe întrebări, dacă magistrata nu a fost influenţată, dacă Manole nu s-a răzbunat astfel pentru că nu a fost promovată în Curtea Supremă de Justiţie, dacă magistrata nu a fost cumva mituită”.

Într-o intervenţie telefonică, procurorul general interimar. Eduard Harujen, a declarat că a reacţionat la sesizarea CEC, iar faptul că hotărârea pronunţată de Manole este ilegală, a fost constatat de către CSJ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE