Declaraţie privind situaţia politică de după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010

Declaraţie privind situaţia politică de după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010

Organizaţiile obşteşti semnatare urmăresc cu îngrijorare demararea controversată a procesului de constituire a viitoarei Alianţe de guvernare în Republica Moldova. Considerăm că o posibilă Alianţă care nu corespunde doleanţelor majorităţii alegătorilor va comporta riscuri serioase legate de revenirea la o formulă de guvernare învechită, care nu corespunde demersului de integrare europeană a Republicii Moldova.

În acest context, solicităm partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană care au acces în Parlament – PLDM, PDM şi PL – urgentarea procesului de negocieri, sporirea gradului de transparenţă a consultărilor purtate de aceste partide şi o disponibilitate majoră în acceptarea compromisurilor. Dorim să atenţionăm Alianţa pentru Integrare Europeană că numărul mai mare de mandate obţinute în alegerile din 28 noiembrie 2010 se datorează în primul rînd unei voinţe clar exprimate a alegătorilor din Republica Moldova privind continuarea reformelor politice şi economice începute în iulie 2009. Guvernarea AIE a demonstrat pe parcursul unui an angajamentul sincer şi consecvent pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, aplicarea unor standarde ridicate ale democraţiei şi edificarea unui stat de drept veritabil. Acest lucru nu putea fi realizat fără concursul tuturor forţelor politice care au acces în parlament.

Crearea unei eventuale alianţe care ar lăsa să se înţeleagă că ar fi fost constituită din exterior, pe pragul unei ambasade străine, ar compromite întreaga statalitate şi independenţă moldovenească, şi riscă să polarizeze mai tare societatea moldovenească.

Organizaţiile semnatare fac apel în favoarea continuării liniilor de reforme democratice începute anul trecut, şi cheamă actorii implicaţi să continue discuţiile lansate pe data de 8 decembrie 2010 în vederea realizării aspiraţiilor societăţii moldoveneşti de a avansa pe calea integrării europene.

Semnatari:

1. Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”

2. Asociaţia pentru Politică Externă

3. Fundaţia Moldo-Lituaniană, „Centrul de Studii al Integrării Europene”

4. Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului

5. Centrul „Acces-Info”

6. Transparency International – Moldova

7. Asociaţia Ziariştilor Economişti

8. Comitetul pentru Libertatea Presei

9. Mişcarea Ecologistă din Moldova

10. Centrul de Resurse Juridice

11. Cristina Pereteatcu, jurist

12. Agenţia pentru Dezvoltare Regională - Habitat          

13. Vanu Jereghi, jurist

14. Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova

Pentru a subsemna la prezenta declaraţie, expediaţi un email la laura.bohantov@viitorul.org

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.