Declaraţie privind implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei



Transparency International – Moldova (TI–Moldova) îşi exprimă profunda îngrijorare privind starea nesatisfăcătoare a implementării Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei, în special, a pilonului IV „Integritatea actorilor sectorului justiţiei”.

TI–Moldova, fiind parte a Grupului pentru coordonarea şi monitorizarea pilonului IV al Strategiei, a participat la 31 ianuarie 2014 la şedinţa acestui grup în cadrul căreia a fost propus spre aprobare Raportul anual pentru pilonul IV pe 2013. Proiectul Raportului specifică realizarea, în mare parte, a prevederilor Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei, menţionând în calitate de puncte forte adoptarea mai multor acte normative şi ridicarea salariilor actorilor din sectorul justiţiei. În acelaşi timp, printre măsurile nerealizate figurează: consolidarea capacităţilor de asigurare a comportamentului anticorupţional, achiziţionarea aparatelor de poligraf, elaborarea cadrului normativ privind procedura de testare benevolă cu aparatul poligraf a reprezentanţilor sectorului justiţiei, elaborarea şi aplicarea unui mecanism de testare benevolă la poligraf, monitorizarea implementării prevederilor privind testul de integritate, elaborarea conceptelor de promovare a eticii profesionale, organizarea şi desfăşurarea cursurilor privind instituţia avertizorilor de integritate pentru reprezentanţii sectorului justiţiei ş.a.

TI–Moldova atenţionează asupra faptului că în realizarea Planului de acţiuni în 2013 s-a făcut un mai mare efort asupra stimulării actorilor justiţiei, decât asupra consolidării integrităţii acestora, ceea ce a redus eficacitatea acestui pilon. TI–Moldova reiterează că printre obiectivele prioritare ale adoptării Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei au fost consolidarea integrităţii actorilor justiţiei, prevenirea corupţiei şi îmbunătăţirea imaginii sistemului judiciar. În legătură cu aceasta, reprezentantul TI–Moldova a remarcat că votează contra aprobării acestui raport, în semn de protest părăsind sala de şedinţe.

TI–Moldova apelează la bunul simţ al factorilor de decizie din domeniu şi cere o abordare mai serioasă a prevenirii şi combaterii corupţiei în sistemul judiciar.


98, 31 August 1989 Str., office 204, MD-2004, Chisinau, Republic of Moldova
Tel/Fax: (+373-22) 23-78-76 Tel: (+373-22) 20-34-84, 20-34-85
E-mail: office@transparency.md
http://www.transparency.md

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.