Copreședinții Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone, Nae-Simion Pleșca și Ryszard Terlecki au semnat luni, 23 iulie, o Declarație comună care reafirmă angajamentul Republicii Moldova de integrare europeană, drept unicul și cel mai eficient instrument pentru a asigura prosperitatea, securitatea și dezvoltarea durabilă, transmite IPN.
În aceeași declarație, parlamentarii apreciază sprijinul acordat de Republica Polonă, în calitate de țară membră a Uniunii Europene, prin împărtășirea experienței proprii de integrare în UE, precum și prin Programul de Asistență pentru Dezvoltare. Declarația asigură disponibilitatea Moldovei și Poloniei de a sprijini inițiativele regionale și macroregionale. Documentul reafirmă interesul constant al Parlamentului Republicii Moldova, al Sejmului și Senatului Republicii Polone pentru valorificarea potențialului de cooperare interparlamentară, precum și pentru fortificarea relațiilor de colaborare și prietenie dintre cele două state.
În cadrul conferinței de presă post-semnare a Declarației, copreședintele Adunării, Nae-Simion Pleșca, a apreciat susținerea Poloniei acordată în parcursului european al Republicii Moldova, precum și domeniilor de implementare a politicilor de dezvoltare și reforme în țară. „Ne bucurăm că Polonia ocupă poziția de frunte printre țările UE la importul vinurilor moldovenești”, a mai spus Nae-Simion Pleșca. Acesta a mai declarat că anul curent, la sfârșitul lunii septembrie, va avea loc în premieră, un Festival al Strugurelui în Polonia. Nae-Simion Pleșca crede că evenimentul va deveni o platformă de promovare pentru producătorii autohtoni.
Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone, Ryszard Terlecki, a menționat că aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova vor fi susținute întotdeauna și la toate nivelurile de Republica Polonă. „Noi vom susține accesul în Uniunea Europeană a Macedoniei, Ucrainei, Albaniei, Muntenegrului, Georgiei și Moldovei. Un prim pas este cel de promovare a vinului pe piața poloneză”, a menționat Ryszard Terlecki. Vicemareșalul a mai spus că, este în interes comun ca mijloacele financiare care sunt consumate pentru primirea migranților în Europa să fie acordate țărilor care sunt în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, pentru a parcurge mai repede drumul spre UE.
Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă este un organ consultativ interparlamentar, constituit în 2011, în vederea elaborării punctelor de vedere comune privind proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral, în special în contextul procesului de asociere a Republicii Moldova la UE.