Declaraţie: Medicină proastă cu bani mai mulţi

Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova
The National Confederation of Employers of the Republic of Moldova

 
 

[Guvernul a aprobat la data de 27 11 2013 proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2014, care printre altele prevede majorarea primei procentuale de asigurări obligatorii de asistenţă medicală plătite de angajator şi angajat]

Biroul Permanent al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) îşi exprimă dezacordul în legătură cu majorarea continuă a presiunii fiscale asupra agenţilor economici.

Considerăm inadmisibilă promovarea actelor normative şi legislative ce au impact direct asupra agenţilor economici fără a le discuta şi apropia interesele în cadrul Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective (CNCNC), ceea ce reprezintă încalcare flagrantă a legislaţiei privind dialog social.  Apropierea intereselor este posibilă fapt demonstrat pentru celelalte bugete statale.

În opinia majorităţii reprezentanţilor mediului de afaceri, acţiunea de majorare a primei procentuale de asigurări obligatorii de asistenţă medicală plătite de angajator şi angajat poate avea loc numai după o eficientizare a cheltuielilor din sistemul de asigurări medicale şi satisfacţiei beneficiarilor finali faţă de actul medical. Această abordare a fost aprobată prin rezoluţia Forumului Oamenilor de Afaceri din acest an.

Ţinem să atragem atenţia Guvernului că majorarea primei de asigurări obligatorii de asistenţă medicală intră în totala contradicţie cu politica de susţinere a antreprenoriatului enunţată la începutul anului 2013. Experienţa şi statistica arată că aplicarea metodelor extensive, prin împovărarea mediului de afaceri cu obligaţii fiscale atrage după sine plecarea antreprenorilor în economia informală.

Solicităm sprijinul deputaţilor în vederea stopării oricăror majorări de obligaţii pentru mediul de afaceri şi păstrării status-quo pentru pentru perioadă medie.


CHIŞINĂU, 02 decembrie 2013

Persoană de contact: Vladislav Caminschi
Tel. 022 222301
Email: caminschi@cnpm.md
www.cnpm.md

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.