Declarație comună a Georgiei, Moldovei și Ucrainei către Parlamentul European

Membrii Biroului Permanent al legislativului de la Chișinău au aprobat declarația comună a Parlamentului Republicii Moldova, Georgiei și Radei Supreme a Ucrainei prin care se face apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic, exprimând sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei țări asociate. Despre aceasta a anunțat șeful legislativului, Andrian Candu, după ședința Biroului, transmite IPN.

Andrian Candu a menționat că declarația comună a fost semnată de el, de omologul său georgian Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme. „Având în vedere acest mesaj ambițios care privește în viitor, Declarația Summitului Parteneriatului Estic va lansa un semnal puternic în situația geopolitică actuală tensionată și va deveni un instrument de inspirație pentru accelerarea progreselor și transformărilor democratice de mai departe în cele trei țări partenere asociate ale UE”, se precizează în declarație.

„Cele trei state – Georgia, Republica Moldova și Ucraina – sunt țări asociate Uniunii Europene, sunt state care au acorduri de asociere și de liber schimb cu Uniunea Europeană, fără însă să se discute în detaliu despre perspectiva europeană și când ar fi această perspectivă europeană. Luați-o ca pe o cerere de aderare, dar din punct de vedere politic. Aceasta este solicitarea noastră în adresa Parlamentului European, care este un for politic european ca să examineze și să aprobe o rezoluție pentru parteneriatul estic, ca celor trei state să li se deschidă calea de perspectivă de integrare europeană”, a spus președintele Parlamentului, menționând că cele trei state au intenția de a accelera procesele de integrarea europeană.

Referindu-se la o eventuală cerere de aderare la UE, pe care ar urma să o înainteze Republica Moldova, Andrian Candu a declarat că aceasta ar putea fi depusă în 2018. Potrivit lui, pentru a depune această cerere Republica Moldova trebuie să fie pregătită, să fie eligibilă pentru a intra în procedura de preaderare. „Una este să depui cererea și aceasta să-ți fie refuzată și alta e să o depui și să fie examinată, inclusiv acceptată. Iată de ce cred eu că în ritmul cu care am început noi anul 2016 și continuăm în anul 2017, și dacă vom avea rezultate precum au fost la implementarea reformelor, aș merge pe ideea că într-un an de zile am putea să reușim unele rezultate în așa fel încât într-adevăr în anul 2018 să fim capabili, să fim eligibili și să fim gata să depunem cererea de aderare”, a spus Andrian Candu.

Potrivit șefului legislativului, mai este lucru în ceea ce ține de independența unor instituții, capacitățile profesionale etc. De asemenea, sunt reforme în plină desfășurare, dar și altele care urmează a fi lansate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.