Opinii împărțite privind Declarația Parlamentului prin care se condamnă atacurile informaționale ale Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică. În timp ce democrații susțin că acesta este un răspuns la acțiunile Federației Ruse, socialiștii cred că adoptarea ei va crea încă mai multe probleme. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
Deputatul Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea spune că declarația adoptată de către Parlament face parte dintr-un șir logic cu adoptarea legii anti-propagandă și deschiderea oficiului NATO la Chișinău. Potrivit lui, Alianța Nord-Atlantică încă în anul 2015 a anunțat că trebuie să înceapă război informațional împotriva Rusiei și în acest context au avut loc o serie de acțiuni anti-rusești în Republica Moldova.
Deputatul susține că din cauza unor asemenea acțiuni ale guvernării, cum este semnarea declarației, vor fi create probleme în reglementarea conflictului transnistrean.
Deputatul Partidului Democrat Cornel Dudnic a afirmat că în pofida declarațiilor aprobate de Republica Moldova, autoritățile nu sunt interesate ca relațiile cu Federația Rusă să se agraveze. „Noi înțelegem foarte bine care sunt interesele noastre reciproce, interesele unilaterale și trebuie să ținem cont de aceste lucruri. Totodată, Moldova este un stat independent cu statutul propriu în comunitatea internațională și trebuie luată în considerare, chiar dacă este o țară mică”, a afirmat parlamentarul.
Deputatul democrat susține că Federația Rusă este cea care acum 1,5-2 ani a transmis semnale de alertă prin reținerea la frontiera cu Federația Rusă a unor funcționari de rang înalt, diplomați.