Au mai rămas doar două săptămâni până la 25 martie – data limită de prezentare a declaraţiilor privind venitul obţinut în 2015 şi achitare a impozitului pe venit aferent acesteia. În ajutor contribuabililor vine declaraţia precompletată, un produs alcătuit din informaţiile, disponibile în bazele de date ale Serviciului Fiscal de Stat, transmite IPN.
Contribuabilii, cei care depun declaraţia pe suport de hârtie o pot solicita deja la oficiile fiscale teritoriale, prezentând actul de identitate, indiferent de reşedinţă. În cazul în care contribuabilul dispune de semnătura digitală, declaraţia precompletată poate fi vizualizată accesând cabinetul personal pe portalul www.fisc.md. Acest instrument vine să diminueze timpul de completare a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit. Totodată, dacă în declaraţia precomletată va fi depistat că a fost omisă una dintre sursele de venit sau alte neclarităţi, contribuabilul poate interveni cu corectările de rigoare.
SFS reaminteşte în context că obligaţia de prezentare a declaraţiei persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit aferent anului 2015, o au contribuabili persoane fizice,care activează la două sau mai multe locuri de muncă şi primesc un salariu care, cumulativ, a depăşit în 2015 suma totală de 29 640 lei. Obligaţia de a depune declaraţie o au şi persoanele fizice, ce au obţinut venituri atât sub formă de salariu, cât şi din vânzarea proprietăţii, a căror sumă totală depăşeşte 29 640 lei pe an; nu au primit salariu, dar au obţinut venituri de la vânzarea proprietăţii sau darea în chirie a terenurilor agricole, ce depăşesc suma scutirii personale de 10128 lei.
Cotele de impozitare sunt 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 29 640 lei şi 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte această sumă. Fiecare contribuabil, la calcularea impozitului pe venit are dreptul la scutirea personală, în sumă de 10 128 lei pe an. În care cazul în care soţul sau soţia nu beneficiază de scutire personală, se aplică scutirea suplimentară, în sumă de 10128 lei pe an. Scutirea pentru persoanele întreţinute constituie 2 256 lei pe an pentru fiecare persoană întreţinută sau o scutire în mărime de 10 128 lei pentru fiecare persoană întreţinută, invalid din copilărie.
Declaraţiile urmează a fi prezentate de către persoanele fizice rezidente la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat în raza căruia se deservesc. Iar pentru simplificarea modului de declarare a veniturilor pentru anul 2015, persoanele fizice pot depune declaraţia la orice organ fiscal, indiferent de locul de reşedinţă al acestora.