Republica Moldova rămâne angajată în efortul de implementare a Convenției Minamata pentru a proteja sănătatea umană și mediul prin reducerea riscurilor asociate cu mercurul și consolidarea capacităților instituționale în țară și în regiune. Este declarația Ministerului Mediului la 10 ani de la semnarea documentului, transmite IPN.
Convenția de la Minamata a fost semnată pe 10 octombrie 2013, în numele orașului japonez în care, între anii 1950-1960, s-a înregistrat cel mai grav caz de poluare cu mercur, după un accident ecologic la o uzină chimică care a deversat o mare cantitate de ape industriale poluate cu metilmercur în Golful Minamata, 1932. Republica Moldova a ratificat Convenția Minamata în 2017. Obiectivul acesteia este protejarea sănătății umane și a mediului împotriva emisiilor antropice și a eliberărilor de mercur și compuși ai mercurului.
De la ratificarea Convenției, s-a avansat în efortul de reducere a surselor de poluare cu mercur. În acest sens, Convenția prevede restricții la import și export pentru o gamă largă de produse: anumite tipuri de baterii, lămpi fluorescente compacte, relee, săpunuri și produse cosmetice, termometre și dispozitive pentru tensiunea arterială. Respectiv, Republica Moldova s-a alineat la aceste prevederi, iar din 1 ianuarie 2021 a interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur reglementate de Convenție, se arată în declarație.
Concomitent, Republica Moldova a beneficiat de asistență tehnică prin intermediul proiectului SIP UNEP ,,Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata de către Republica Moldova prin consolidarea capacităților de reducere a riscurilor asociate cu mercurul”, proiectul s-a pliat pe piloni importanți ai Convenției Minamata pentru a proteja sănătatea umană și mediul de emisiile antropice și degajările mercurului și ale compușilor de mercur și combaterea efectelor nocive, precum dezvoltarea cadrului legal și instituțional, consolidarea capacităților instituționale și profesionale, reducerea treptată a obiectelor și produselor cu mercur, în special în sectorul de sănătate unde se află femei și copii.
Ministerul Mediului menționează că eforturile Republicii Moldova în implementarea Convenției Minamata vor continua deoarece obligațiile asumate în cadrul Convenției, implică un angajament constant de a întreprinde măsuri concrete de reducere a surselor de poluare cu mercur, inclusiv prin îmbunătățirea legislației în domeniul gestionării deșeurilor și substanțelor chimice, necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor periculoase.