Declaraţiile de integritate semnate de membrii Guvernului Pavel Filip, trebuiau subsemnate de reprezentanţii societăţii civile. În plus, pachetul cu toate declaraţiile Cabinetului de miniştri trebuia depozitate de o organizaţie non-guvernamentală. De această părere sunt participanţii unei mese rotunde, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai structurilor de stat, ai societăţii civile şi jurnalişti, transmite IPN.
Preşedintele Centrului „Pro dialog”, Lilia Snegureac, a declarat că indiferent cum a fost învestit Guvernul Filip societatea civilă poate aduce un aport esenţial în elaborarea politicilor. „Ne dăm seama că declaraţia de integritate este un document care nu are niciun fel de obligaţiuni, la fel cum se dă jurământul. Era vorba de o contrasemnare din partea societăţii civile şi reprezentanţii puteau fi aleşi chiar de Guvern. În cazul când nu sunt subsemnate şi depozitate de societatea civilă, chiar îmi vine să le consider nule aceste declaraţii”, a menţionat Lilia Snegureac.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a spus că nici autorităţile, nici persoanele care fac declaraţii în sensul promovării integrităţii nu înţeleg în esenţă conceptului de integritate. „Oricare funcţionar public trebuie să ţină foarte mult la propria reputaţie ca la cea mai de preţ valoare pentru că reputaţia stă la baza alegerii cetăţeanului atunci când au loc scrutinele electorale”, a menţionat Petru Macovei.
Prezent la eveniment, ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a menţionat că pentru el declaraţia de integritate contează din punct de vedere simbolic. „Nu cred că dacă declaraţia era să fie semnată în public schimba cumva situaţia. Eu sunt gata să răspund pentru orice literă scrisă acolo, pentru orice acţiune de la naştere încoace şi pentru orice acţiune în calitate de ministru”, a menţionat Valeriu Munteanu.
Potrivit expertei Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Kalughin, deseori atunci când se vorbeşte despre integritate, discuţia alunecă în domeniul de competenţă al Comisiei Naţionale de Integritate. „Dar aceasta e mai mult decât declararea veniturilor proprietăţii, a intereselor personale. Integritatea ţine de probitate, onestitate, cinste, demnitate, care nu întotdeauna pot fi probate pentru că există o valoare supremă – reputaţia profesională”, a menţionat Mariana Kalughin.
Dezbaterea publică a fost organizată de Asociaţia Presei Independente şi portalul anticorupţie moldovacurata.md şi face parte dintr-un ciclu de evenimente care vor avea loc sub girul Fundaţiei Soros Moldova.