27.03.2014, Chişinău, Moldova
Considerăm că actul de agresiune comis de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, urmat de anexarea Crimeei în conformitate cu cele mai sumbre precedente din prima jumătate a secolului XXI, a distrus întregul sistem de securitate internaţională, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea statelor care au renunţat benevol la arma nucleară în schimbul garanţiilor internaţionale.
Consecinţele violări integrităţii teritoriale a Ucrainei provocă riscuri existenţiale pentru stabilitatea şi pacea în Europa de Est, subminează garanţiile acordate Ucrainei prin Acordul de la Budapesta din 1994, afectează schimburile comerciale şi investiţiile în condiţiile unei crize economice nedepăşite în Europa
Realităţile şi provocările noi impun acţiuni prompte de asigurare gestionării riscurilor de securitate
Pentru evitarea escaladării situaţiei cerem ridicarea dialogului şi colaborării în cadrul Parteneriatului Estic la un nivel calitativ nou, inclusiv cu implicarea SUA şi NATO. Angajamentul mutual, plenar şi responsabil ce urmează să apară în urma acestui dialog va contribui la stabilitatea şi securitatea regională, consolidarea instituţiilor democratice în ţările Parteneriatului Estic.
În scopul reducerii riscului de escaladare a provocărilor, cerem urgentarea maxim posibilă a semnării Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova şi Georgia, determinarea statutului de candidat şi eventual membru al UE în viitorul previzibil. Dorim ca printr-un efort comun şi coerent să fie opriţi acei, care vor să reîmpartă Europa în sfere de influenţă, care neagă dreptul popoarelor noastre de a-şi decide de sine stătător propria soartă.
A se vedea Poziţia publică de condamnare a acţiunilor Federaţiei Ruse de intervenţie cu forţă soldate cu anexarea de facto a Republicii Autonome Crimeea – părţii componente a Ucrainei şi acţiunile necesare privind securitatea Republicii Moldova