Deciziile deputaţilor aflaţi în incompatibilitate de funcţii

După alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cel puţin 30 de deputaţi au fost puşi în situaţia de a alege fie mandatul de parlamentar, fie funcţia incompatibilă cu acesta, deţinută  până la validarea mandatului. În incompatibilitate de funcţii au fost aleşii locali, administratorii şi directorii de SRL-uri, dar şi administratorii instituţiilor de învăţământ şi juriştii.

În conformitate cu Legea despre statutul deputatului în Parlament, mandatul de deputat este incompatibil cu exercitarea oricărei alte funcţii remunerate, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Contactată de IPN, şefa serviciului de presă al Partidului Socialiştilor, Carmena Lupei, a comunicat că toţi cei care au acces în Parlament pe lista PSRM au făcut alegerea în favoarea mandatului de deputat.

11 deputaţi socialişti s-au pomenit în incompatibilitate de funcţii. Este vorba de Elena Hrenova şi Alexandr Nesterovschi (consilieri locali); Fiodor Găgăuz (deputat în Adunarea Parlamentară a Găgăuziei); Alla Dolinţă, Oleg Lipskii, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc, Victor Sorocean şi Anatolii Labuneţ (conducători de SRL-uri); Vasile Dolea şi Grigore Novac (jurişti).

Cât priveşte deputaţii Partidului Liberal Democrat, Victor Roşca a renunţat la funcţia de consilier municipal, iar Grigore Cobzac a preferat mandatul de parlamentar renunţând la funcţia de preşedinte al raionului Hânceşti. Un alt liberal-democrat acces în Parlament, Grigore Belostecinic, a renunţat la mandatul de deputat, preferând să-şi păstreze funcţia de rector al Academiei de Studii Economice din Moldova.

Cât priveşte Partidul Comuniştilor, o persoană a renunţat la mandatul de deputat – Ion Tomai a ales să-şi continue activitatea în calitate de preşedinte al raionului Ocniţa. Alţi deputaţi comunişti care se aflau în incompatibilitate de funcţii – Boris Golovin, consilier municipal la Chişinău, Elena Bodnarenco, primarul oraşului Soroca, Petru Porcescu, vicepreşedintele Consiliului raional Străşeni şi Vasili Panciuc, primarul oraşului Bălţi – au ales mandatele de deputat.

Din lista Partidului Democrat 3 persoane au fost în incompatibilitate de funcţii. La mandatele de aleşi locali au renunţat 3 democraţi – Vasile Bâtcă, preşedintele raionului Nisporeni, Nicolai Dudoglo, primarului oraşului Comrat şi Demian Karaseni, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.

În cazul Partidului Liberal, trei persoane care au acces în Parlament au renunţat la mandatele de deputat – Dorin Chirtoacă a preferat funcţia de primar general, Veronica Herţa, a ales să-şi continue activitatea în fruntea Direcţiei generale finanţe a Primăriei Chişinău şi Mihai Moldovanu a ales funcţia de şef al Direcţiei sănătate. Lilian Carp a ales mandatul de deputat, renunţând la funcţia de şef al Aparatului Primăriei municipiului Chişinău. Şi consilierul municipal Iurie Dârda la fel şi-a depus mandatul de consilier, acceptând să fie deputat. Ion Apostol şi Iurie Chirinciuc au renunţat la funcţiile de administratori de SRL-uri în favoarea mandatelor de deputaţi.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, a spus că funcţiile de membru al Guvernului de asemenea nu sunt compatibile cu cele de deputat, dar ţinând cont că acum executivul este în exerciţiu, membrii acestuia nu sunt obligaţi să renunţe la mandat dacă au acces în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.