Deciziile CEDO împotriva Moldovei au fost adunate într-o carte

Circa 200 de hotărâri și 40 de decizii luate de CEDO împotriva Moldovei în perioada anilor 1997-2015 s-au regăsit în cartea „Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu asupra hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului versus Moldova”, lansată la Institutul Național al Justiției (INJ). Directorul INJ, Diana Scobioală, a declarat la evenimentul de lansare că asupra cărții au muncit timp de doi ani șase experți din țară, lucrarea fiind o premieră pentru Republica Moldova, transmite IPN.

Cartea vine să faciliteze înțelegerea hotărârilor și deciziilor CEDO împotriva Moldovei pentru îmbunătățirea actului de justiție pe plan național. Comentariile din domeniul respectării drepturilor omului vor fi utilizate pe viitor în practica juridică națională. „Ne-am străduit să ne orientăm pe ușurarea sarcinii judecătorilor de a emite unele raționamente, pentru că CEDO citește hotărârile judecătorului național. Lucrarea este importantă și pentru avocați, care contribuie la îmbunătățirea procesului judiciar. Ne bucurăm de acest rezultat”, a mai spus directoarea INJ.

Una dintre problemele majore constatate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în cauzele împotriva Republicii Moldova vizează încălcarea dreptului la libertate și siguranță, pe fundalul neputinței instanțelor interne de a oferi motive suficiente și relevante pentru arestul preventiv.

Autorii cărții au menționat că pe parcursul celor doi ani au muncit mult și au pus suflet ca în final să existe o lucrare consolidată și un suport teoretic. INJ este în proces de fortificare a segmentului cercetării și lucrarea vine ca o primă realizare la capitolul cercetării. Autorii au mai spus că lucrarea trebuie să servească bază în instruirea specialiștilor în domeniu și s-au arătat optimiști asupra posibilității realizării unui nou volum.

Cartea „Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu asupra hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului versus Moldova” a fost elaborată de Curtea Supremă de Justiție și Institutul Național al Justiției în cadrul proiectului Consiliului Europei „Susținere pentru reforma justiției penale în Republica Moldova”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.