Decizia privind vizele este un succes al diplomaţiei din Republica Moldova, aprecieri

Decizia Comisiei Europene de a propune ridicarea vizelor pentru moldoveni este un succes pentru diplomaţia din Republica Moldova, au constatat mai mulţi analişti şi comentatori politici în platoul Publika TV. Potrivit lor,  acest succes va impune autorităţile să implementeze prevederile planului de acţiuni asumat faţă de Uniunea Europeană. În caz contrar, vor urma doar deziluzii, transmite IPN.

Expertul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, a declarat că acest mesaj a fost aşteptat de către autorităţile de la Chişinău, este un adevărat succes, nu doar pentru autorităţi, ci şi pentru cetăţeni. Pentru implementarea reformelor este nevoie de timp şi voinţă politică, iar dacă autorităţile vor devia de la parcursul asumat vor fi penalizate.

Jurnalistul Victor Nichituş consideră că cetăţenii moldoveni vor beneficia de regimul liberalizat de vize înainte de startul campaniei electorale şi astfel balanţa electorală se va îndrepta către guvernarea pro-europeană.

Vitali Catană, comentator politic, a spus că atunci când moldovenii vor putea călători fără vize în Europa, se va dinamiza şi dialogul cu regiunea transnistreană. Este important ca autorităţile de la Chişinău să rămână consecvente în acţiuni, a mai spus comentatorul.

Comisia Europeană a anunţat că, imediat după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, va înainta o propunere legislativă de ridicare a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.