Decizia de liberalizare a pieţei UE pentru vinurile din Republica Moldova va fi luată la începutul anului 2014. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, fiind în vizită la Chişinău, a spus că va fi examinată şi posibilitatea ca Moldova să exporte în UE şi ouă procesate (ouă praf), transmite IPN.
Comisarul a spus că decizia Comisiei Europene de a iniţia liberalizarea pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti este un semnal economic important pentru cei care doresc să investească în producerea vinului, deoarece vor avea acces la o piaţă cu 500 milioane de consumatori.
„Am vrut să lansăm un semnal că nu ne mai jucăm cu majorarea cotelor de export. După semnarea Acordului de Asociere, ratificarea acestuia ar putea dura un an sau chiar mai mult. Am decis să grăbim procedura pentru vinurile moldoveneşti. Remarc faptul că nu ne temem de invazia produselor moldoveneşti pe piaţa europeană. Vorbim de o piaţă de 500 milioane de consumatori şi de produsele dintr-o ţară cu 3 milioane de oameni. Dacă acestea vor fi de o calitate bună, vă asigur că vor fi pe gustul oamenilor din UE”, a spus comisarul.
Dacian Cioloş a mai comunicat că la următoarea şedinţă a Comitetului pentru siguranţa alimentară se va propune listarea Republicii Moldova ca stat care să poată exporta în UE ouă procesate. „Am înţeles că Moldova are capacitatea să exporte ouă praf. De asemenea, am fost informat că în plan legislativ Moldova a aprobat totul pentru a pregăti produsele animaliere pentru exportul în UE. Urmează ca un grup de experţi europeni să-i consulte pe colegii lor moldoveni cum să fie aplicate aceste prevederi în practică”, a comunicat comisarul.
De asemenea, la începutul anului viitor urmează ca la Chişinău să se desfăşoare o conferinţă a miniştrilor agriculturii din ţările membre UE şi Parteneriatul Estic. Dacian Cioloş a spus că s-a decis desfăşurarea acestei conferinţe în Moldova deoarece pentru ţară agricultura este un sector important.
Comisarul european s-a întâlnit cu ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Nicolae Timofti. Premierul Iurie Leancă a remarcat că aceasta nu este prima vizită a oficialului în Moldova şi îi este recunoscător pentru sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova.
Vizita comisarului continuă şi sâmbătă, 12 octombrie.