Deputatul din fracțiunea ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, susține că decizia Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, prin care au fost avizate candidaturile celor trei ambasadori, este una ilegală și că o va contesta. Parlamentarul afirmă că astăzi, dacă nu ești membru de partid sau afiliat partidelor de la guvernare, nu ai nicio șansă să ajungi ambasador, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, Iurie Reniță, care este membru al Comisiei politică externă, a declarat că pe agenda de azi se regăseau doar trei subiecte, fiind vorba despre negocierea unor acorduri, precum și colaborarea militară dintre Republica Moldova și Ucraina, ultimul fiind exclus. Acesta spune că a întrebat, dacă există și alte subiecte care urmau să fie examinate? Întrebarea nu a fost întâmplătoare, deoarece a aflat că „în stilul tradițional al actualei guvernări, este pusă la cale trecerea printr-o formulă ilegală a candidaturilor celor trei ambasadori”.
Deputatul declară că totul s-a întâmplat „într-un mod ilegal, laș, ce caracterizează guvernarea actuală”. În opinia sa, această chestiune a fost introdusă pe ordinea de zi în ultimul moment, astfel încât la ședință să nu fie prezenți fizic deputații din comisie și nici mass-media. Or, potrivit lui, nu există niciun document juridic care ar reglementa și ar permite votul online. El afirmă că a avertizat că această chestiune poate fi examinată, dezbătută, dar nu și votată online.
Iurie Reniță a menționat că propunerea lui a fost ignorată, motivarea fiind „pandemia – o poveste și o sperietoare mult prea veche și valorificat plenar de către Dodon, Diacov și Filip”. Potrivit lui, paradoxul este că cei trei candidați au fost prezenți la ședință și reiese că în cazul lor nu era pericolul pandemiei, dar problema contaminării a apărut în cazul deputaților.
„Troika sau sfânta treime – Dodon, Diacov și Filip – au pus mâna totalmente pe politica externă și politica de cadre de la Ministerul de Externe”, a precizat Iurie Reniță. Potrivit lui, ambasadorii sunt desemnați pe criterii politice și partinice, ceea ce contravine cadrului legal. Or, un ambasador nu poate fi membru de partid, ci trebuie să reprezinte strict interesele statului.
Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de astăzi, 2 septembrie, trei candidaturi agreate în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova. Este vorba de Eugen Revenco – în Franța, Andrei Galbur – în Regatul Suediei și Andrei Popov – în Austria
Ambasadorii sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.