Decizia CC privind numirea ministrului apărării este în albia constituționalității, opinie

Decizia Curții Constituționale privind numirea ministrului apărării de către președintele Parlamentului sau de către premier este în albia constituționalității. În acest caz, președintele Igor Dodon, refuzând să semneze decretul de numire a lui Eugen Sturza în această funcție, a făcut abuz de putere. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe, Victor Juc, a afirmat că dispozitivele pe care le-a dat Înalta Curte sunt absolut în albia constituționalității și reflectă un înalt grad de măiestrie a magistraților. „Președintele Republicii Moldova nu a fost demis, nu a fost suspendat prin impeachment, ci a fost declarat în incapacitate de a-și exercita atribuțiile în raport cu numirea ministrului apărării, Eugen Sturza. Este un caz absolut aparte și nu ține de alte cazuri care ar putea apărea într-o dispută instituțională între Guvern sau Parlament, pe de o parte, și Președinție, pe de altă parte”, a declarat Victor Juc.

Analistul politic Anatol Țăranu, a menționat că acest conflict dintre președinte și guvernare a fost inventat. Înalta Curte încă la începutul anului 2017 a emis un aviz care i-a ușurat situația președintelui în ceea ce privește numirea ministrului apărării, a spus că președintele are posibilitatea o dată să respingă propunerea venită din partea Guvernului. „Președintele Igor Dodon a făcut abuz de putere. El și-a arogat un drept pe care nu-l are. Refuzând să semneze a doua oară decizia Guvernului, el practic și-a arogat un drept pe care nu-l are. Și atunci mă întreb cine a uzurpat puterea?”, spune Anatol Țăranu.

Curtea Constituțională a decis vineri, 20 octombrie, că președintele Parlamentului sau premierul va exercita temporar interimatul funcției de președinte al țării pentru a emite decretul de numire a ministrului apărării. Având în vedere că președinte a refuzat în mod deliberat îndeplinirea obligației constituționale de numire a candidaturii propuse repetat de către premier în funcția de ministru al apărării, acesta se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică instituirea interimatului pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.