Decesul copiilor din Flocoasa a survenit în urma intoxicației cu Valsafid, raport

Decesul celor trei copii din satul Flocoasa, raionul Cantemir, la sfârșitul lunii octombrie, a survenit în urma intoxicației grave cu vapori ai insecticidului organofosforic Valsafid. Comisia de anchetă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a constatat că preparatul a fost aplicat de persoane neautorizare și neinstruite, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, insecticidul face parte din clasa întâi de toxicitate. Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistență medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat despre contactul cu substanța toxică abia la a doua solicitare. La etapa de staționar, volumul de asistență medicală de urgență a fost coordonat cu specialiști, iar măsurile de tratament întreprinse în centrele locale au fost corecte. Totuși, Comisia Ministerului a constatat că în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică era incompletă.

Comisia solicită Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să interzică activitățile de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuințelor, fără a ține cont de regulile de utilizare a acestor produse. La fel, cere transmiterea dosarului Procuraturii Generale cu propunerea de a fi trași la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie.

Trei copii – două surori, de patru și 11 ani, și vărul lor, de opt ani, și-au pierdut viața după ce bunelul lor a prelucrat grâul cu insecticid, cereale fiind păstrate într-o încăpere de lângă odaia în care dormeau aceștia. Bunica celor trei copii și mama fetelor, care de asemenea s-au intoxicat, au scăpat cu viață, fiind deja externate din spital.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.