De Ziua siguranței alimentare, ANSP avertizează asupra riscurilor consumului de alimente contaminate

Republica Moldova fixează anual între 16 mii și 20 de mii de cazuri de boli diareice acute. Problemă afectează în mod disproporționat copiii, astfel că 75% din totalul cazurilor raportate se referă la copii. Această situație duce și la pierderi de vieți omenești, cu până la 10 decese înregistrate anual, inclusiv printre copiii sub vârsta de 5 ani, care sunt cei mai vulnerabili. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică de Ziua mondială a siguranței alimentelor, transmite IPN.

Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, populația este încurajată să respecte principiile Organizației Mondiale a Sănătății privind siguranța produselor alimentare, precum evitarea contactului produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată, utilizarea apei de calitate pentru prepararea alimentelor. Înainte de a găti și de a consuma alimentele, este important să ne spălăm pe mâini, să curățăm ustensilele, suprafețele și să utilizăm materie primă igienizată. Atât înainte, cât și după prepararea produselor, trebuie să le depozităm la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora.

În acest an, Ziua mondială a siguranței alimentelor se desfășoară sub genericul ,,Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”. Evenimentul constituie o oportunitate de a evidenția rolul pe care alimentele sigure îl au pentru sănătatea și bunăstarea umană și de a solicita acțiuni concrete pentru îmbunătățirea siguranței alimentare.

La nivel mondial, în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 de mii mor în fiecare an. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai frecvent și de malnutriție. Peste 200 de afecțiuni – de la bolile diareice acute, la cancer, sunt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.