De Ziua Internațională Anticorupție, au fost premiați câștigătorii concursului „Reflectarea fenomenului corupției în presă” și a fost lansată o culegere de articole tematice

De Ziua Internațională Anticorupție, au fost premiați câștigătorii concursului „Reflectarea fenomenului corupției în presă” și a fost lansată o culegere de articole tematice

La 9 decembrie 2020, de Ziua internațională anticorupție, Transparency International – Moldova și Asociația Presei Independente (API) au anunțat câștigătorii celei de-a X-a ediții a concursului„Reflectarea fenomenului corupției în presă”. De asemenea, a fost lansată culegerea de articole „Jurnaliștii contra corupției”



Concursul pentru jurnaliști „Reflectarea fenomenului corupției în presă”, care a ajuns la a zecea ediție, este desfășurat de Transparency International – Moldova pentru încurajarea reflectării argumentate a fenomenului corupției de către jurnaliști și diminuarea toleranței față de acest fenomen. După o pauză de câțiva ani, acest concurs a fost reluat, în parteneriat cu API.

Pentru concursul din aceste an, jurnaliștii și redacțiile din presa scrisă și online au putut depune până la 5 articole bine documentate la teme care vizează corupția, conflictele de interese, activitatea instituțiilor publice responsabile de lupta cu corupția, publicate în perioada 2017-2020. În total, la concurs au fost transmise 47 de articole și investigații jurnalistice, realizate de 15 jurnaliști de la 8 instituții media naționale și locale. Dosarele au fost evaluate de un juriu format din experți în jurnalism, investigații jurnalistice și domeniul anticorupție, în baza mai multor criterii, între care profunzimea documentării, abordarea etică și dezvoltarea atitudinii intolerante față de corupție.

În cadrul unui eveniment online, organizat de API și Transparency International – Moldova la 9 decembrie 2020, au fost anunțate rezultatele concursului, iar câștigătorii au fost premiați. La deschiderea evenimentului festiv, a fost difuzat mesajul de salut al Ambasadorului SUA în R. Moldova E. S. Dereck J. Hogan, care a menționat că „Ambasada SUA deja de mulți ani susține în mod constant inițiativele anticorupție și de reformă a sectorului justiției, sunt mândru de asta. De asemenea, mă mândresc că în anul acesta avem posibilitatea să susținem cea de-a zecea competiție în Moldova pentru cele mai bune investigații jurnalistice privind corupția. Inevitabil, în orice fel de competiție, cum este și acest concurs, există un element de subiectivitate, dar cred că putem fi de acord cu toții că cel mai bun jurnalist este integru, etic, echilibrat și bine motivat.”

Urmare a evaluării articolelor depuse la concursul „Reflectarea fenomenului corupției în presă”, locul I a fost ocupat de Iurie Sanduța de la RISE Moldova, pentru investigația scrisă în 2017 „Fabricat în Parlament”; locul 2 i-a revenit lui Anatolie Eșanu de la săptămânalul „Ziarul de Gardă”, pentru investigația din 2019 „Culisele achizițiilor de ambulanțe: dosare, neconformități și legături politice”. Pe locul III au fost desemnați doi câștigători: Viorica Zaharia de la portalul MoldovaCurata.md pentru investigația din 2018 „Primăria rudelor la Bogzești” și Victor Moșneag de la „Ziarul de Gardă” pentru investigația din 2017: „CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor (I și II)”. Câștigătorii au primit diplome și vouchere cu valoare diferită, în funcție de locul ocupat în concurs, în baza cărora vor putea procura echipamente tehnice necesare muncii jurnalistice.

Toate articolele care au participat la concurs au fost inserate în culegerea „Jurnaliștii contra corupției”. Cartea cu 352 de pagini a fost publicată într-un tiraj de 300 de exemplare în limba română și urmează să fie distribuită instituțiilor publice și altor organizații și persoane interesate. În cuvântul de introducere la această culegere de articole anticorupție, Lilia Carasciuc, directoarea executivă a Transparency International – Moldova și Petru Macovei, directorul executiv API, menționează că „Aportul jurnalismului de investigație la prevenirea și combaterea corupției este inestimabil și nu poate fi substituit de activitatea niciunei structuri de stat sau a unor ONG-uri, indiferent de cât de profesioniste sau diligente ar fi acestea în exercitarea misiunii sale. Abordarea fenomenului corupției de către jurnaliștii de investigație se deosebește prin complexitate și munca enormă de documentare și verificare încrucișată a faptelor, prin identificarea surselor credibile de informații, accesul la care adesea este îngrădit nejustificat, și – nu în ultimul rând – prin asumarea riscului de a atinge interesele unor persoane influente și a se expune pericolului. Merită admirație determinarea și curajul jurnaliștilor care continua să investigheze cazuri de corupție, conflicte de interese și alte ilegalități, chiar și atunci când alții renunță, fiind descurajați de faptul că adesea efortul lor nu este apreciat, iar cei care comit acte de corupție nu sunt pedepsiți. Toate acestea ne conving că jurnalismul de investigație a fost și rămâne nu doar o profesie, dar și o vocație”.

Acest concurs a fost organizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile pentru monitorizarea integrității publice și a activităților anticorupție în Moldova”, implementat de Transparency International Moldova și finanțat de Ambasada SUA la Chișinău, Secția INL
_________

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.