De rezultatele alegerilor locale va depinde mobilizarea la parlamentare, sociolog

Raluca Răducanu, sociolog și analist politic de la București, consideră că miza alegerilor locale noi din 20 mai este mult mai importantă decât înțeleg locuitorii din Chișinău și din Bălți. Potrivit ei, de rezultatele acestor alegeri va depinde și mobilizarea în perspectiva alegerilor parlamentare. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Raluca Răducanu a spus că este foarte important ca în momentul acesta candidații cu șanse să reușească să le explice localnicilor importanța prezenței la vot și importanța rezultatului acestor alegeri în perspectiva alegerilor parlamentare care au să vină, transmite IPN.

Referindu-se la importanța prezenței la vot, Raluca Răducanu a spus că este cel mai bun în momentul de față exemplul României. „În București, care a devenit un oraș administrat foarte prost sau deloc administrat, primăria a fost câștigată de PSD din cauza faptului că cetățenii nu s-au prezentat la vot. Nu pentru că preferințele ar fi fost pentru candidatul propus de PSD, ci pentru că oamenii nu au considerat suficient de importante aceste alegeri. Mai departe, după campania de la locale, PSD a câștigat alegerile și pe fondul neparticipării la vot a unor cetățeni puțin mai sofisticați, care își imaginau că nu sunt reprezentați, iar acum ce se întâmplă cu statul de drept în România este o urmare directă a dezinteresului alegătorilor pentru alegeri”, a notat sociologul roman.

Raluca Răducanu spune că, dacă în acest moment în Republica Moldova, majoritatea consideră că alegerile sunt deja câștigate sau sunt deja pierdute, alegerile vor fi câștigate în momentul în care oamenii vor pune ștampila pe buletinul de vot și în capitală, și la Bălți, dar și la parlamentare. În opinia sa, este foarte important ca exemplul României să nu se repete în Republica Moldova, pentru că, iată, întotdeauna se poate și mai rău decât este, dar există acum șansa ca cetățenii să se păzească de mai răul care poate veni. Raluca Răducanu consideră că este și responsabilitatea politicienilor să încerce să mobilizeze cât mai bine electoratul sau indecișii, astfel încât să nu există surprize neplăcute.

 „Eu nu cred că lupta se dă acum doar între candidatul socialiștilor și candidatul indirect susținut de PDM. Lupta se dă între cei trei candidați – al PSRM, al PDM, putem spune cu certitudine, și al coaliției PAS-PPPDA. Prin urmare, este devreme să spunem că rezultatul este tranșat. Rezultatul se va ști exact în ziua alegerilor, după ce cetățenii vor vota”, a opinat sociologul de la București.

Raluca Răducanu a mai spus că există un potențial foarte mare de mobilizare a cetățenilor atât pentru alegerile locale, cât și pentru alegerile parlamentare, dar lucrul acesta nu se poate întâmpla dacă oamenii nu au încredere în puterea lor și dacă politicienii din partidele acum extraparlamentare nu au la fel încredere în puterea lor. În opinia sa, cel mai mare inamic din Republica Moldova în acest an este lipsa încrederii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.