De mai bine de cinci ani, cazul primarului de Basarabeasca așa și nu are o finalitate

Litigiul în care este vizat primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, se tergiversează, la nivelul instanței de fond, deja de cinci ani și opt luni. Apărătorii, care pledează pentru achitarea edilului, spun că acesta este un termen excesiv de mare. Bai mai mult, potrivit avocaților, cauza lui Cimpoieș este una dintre cele 39 de dosare penale pe care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei le-a declarat politice, iar procurorul a refuzat la probele din materialele cauzei penale.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Anatolie Istrate a declarat că Valentin Cimpoieș a candidat independent și a fost ales în funcția de primar în anul 2015. A activat aproximativ un an și jumătate, iar în 2017, politicul a început o activitate aprigă împotriva primarilor care nu făceau parte din Partidul Democrat, la guvernare pe atunci. Pentru că a refuzat să adere la PDM, a fost amenințat că „va avea probleme” – lucru care s-a și întâmplat. În februarie 2017, în Primărie a venit un grup de mascați și procurori, care l-au reținut pe primar în fața cetățenilor, a subalternilor și l-au adus la Chișinău. După reținere, edilul a fost plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile

„Procurorii i-au înaintat acuzații de neglijență în serviciu. este vorba despre o presupusă acuzație în care se stipula că el în calitate de primar, fiind persoană publică, nu a intervenit în cazul unei minore pretins abuzată și exploatată sexual de către tată și o altă persoană. Acțiunile de neglijență îi sunt incriminare pentru perioada 2012-2016. Or, Valentin Cimpoieș a fost ales în calitate de primar în anul 2015. Cauza penală a fost intentată de către Centrul pentru combaterea traficului de persoane. Însă, infracțiunea de neglijență în serviciu nu este competența acestei instituții sau a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ci a Procuraturii Anticorupție. Pentru a ascunde acest interes din partea unor funcționari publici și procurori, s-a emis ordonanța procurorului general prin care a fost schimbată competența și a fost împuternicită PCCOCS să efectueze urmărirea penală pe această componentă de infracțiune”, explică avocatul.

Anatolie Istrate a menționat că PCCOCS, în doar 30 de zile, a finalizat urmărirea penală, interogând în această cauză 17 persoane. Potrivit lui, acuzatorul de stat nu a înștiințat apărătorii și nici învinuitul, care era în arest preventiv, despre finalizarea urmăririi penale. „Ba mai mult, procurorii au decis înlocuirea apărătorilor prin contract cu un apărător din oficiu căruia, chipurile, i-au fost prezentate materialele cauzei. Fără a înmâna rechizitoriu, fără a traduce actele de procedură și acele probe anexate la materialele cauzei în limba pe care o cunoaște Cimpoieș Valentin. El este vorbitor de limbă rusă și procurorul are obligația să aducă la cunoștința învinuitului materialele cauzei atribuindu-i un translator sau, actele de importanță cum ar fi ordonanța de învinuire și rechizitoriu în limba pe care o posedă”, susține apărătorul.

Cauza a fost remisă la Judecătoria Basarabească, iar la două zile a fost numită ședință de examinare, cu demersul procurorului de a-l menține pe primar în arest. Prima instanță a prelungit arestul, iar Curtea de Apel Comrat l-a pus în libertate. Avocatul spune că din acest moment, au început „peripețiile” acestui caz. Or, la doar o săptămână după decizia de a-l elibera, au fost anunțați că prin decizia Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție, cauza penală a fost strămutată de la Judecătoria Basarabeasca la Judecătoria Hâncești, unde se află până în prezent.

Un alt avocat, Iulian Pascari, a declarat că în instanța de fond, dosarul se află din 2017. Și din primăvara lui 2017 și până în prezent, nu există o finalitate pe acest dosar, acesta aflându-se în continuare la Judecătoria Hâncești. „De la bun început, mai mult de jumătate de an a durat traducerea rechizitoriului și probelor în privința lui Cimpoieș, iar apoi i-au fost înmânate. Pe parcursul examinării cauzei date din 2017, s-au schimbat aproximativ șase procurori”, susține avocatul.

Ședința, la care Judecătoria Hâncești urmează să pronunțe o sentință în privința primarului de Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, este programată pentru 15 noiembrie.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.